Dişlerim hep sarı, asla beyazlamıyor diyenler bu yiyecekleri yedikten sonra sakın diş fırçalamayın!

Dişlerim hep sarı, fırçalasam da asla beyazlamıyor diyenler koşun! Dünyaca ünlü diş hekiminden sizin için dişleri sarartan yaygın fırçalama hatalarını öğrendik. Dişlerinizdeki sarılıktan şikayet ediyorsanız bu yiyecekleri yedikten sonra dişlerinizi hemen fırçalamayın. Faydadan çok zararı var.

Dişlerim hep sarı, asla beyazlamıyor diyenler bu yiyecekleri yedikten sonra sakın diş fırçalamayın!
Yayınlama: 02.05.2024
A+
A-

MUSTAFA BAYGIN/ÖZEL HABER

İngiltere merkezli diş hekimi Dr. Ferakh Hamid, halka yaptığı bir uyarıda, insanları fırçalarını uygun şekilde ıslattıklarından emin olmaya çağırdı. 

Kayganlaştırıcı olarak yeterli su olmadan diş macununu doğrudan dişlerinize sürmenin lekeli dişlerin önde gelen nedeni olduğunu söyledi.

Ayrıca soruna düzenli olarak katkıda bulunan başka bir faktör hakkında da uyardı: domates ve portakal suyu gibi asitli yiyecekleri yedikten veya içtikten hemen sonra dişlerinizi fırçalamak.

Birleşik Krallık’ta Aesthetique Dental Care’in başkanı Dr. Hamid, ‘Dişlerinizi susuz veya asitli yiyecekler yedikten hemen sonra belirli şekillerde fırçalamak, aslında zamanla daha az beyaz görünmelerine neden olabilir’ dedi.

‘Kuru fırçalama ilk başta yüzeydeki lekelerden kurtulmak için iyi görünebilir, ancak su olmadan diş macunu iyi yayılmaz.’

Bu yiyecekleri yedikten sonra dişlerinizi hemen fırçalamayın

Narenciye, domates veya soda gibi asitli yiyecekleri yeni tükettiyseniz dişleriniz fırçalamanın faydalarından yararlanamayacak kadar zayıf olabilir. Dişleriniz mine adı verilen koruyucu bir tabaka ile kaplıdır. 

Dr Hamid, asitli yiyeceklerin diş minenizi yiyebileceğini, dolayısıyla dişleriniz zayıfladıktan hemen sonra fırçalarsanız, asidin ağzınızda daha fazla hareket edebileceğini ve fırçalamanın faydalarından yararlanamayabileceğinizi söyledi. Asitli yiyecekleri yedikten hemen sonra dişlerinizi fırçalamak ‘alttaki sarı tabakayı açığa çıkarır ve dişlerinizin daha sarı görünmesini sağlar’ dedi. 

Kesinlikle fırçalamayı erteleyin

Diş hekimliği alanında yardımcı doçent olan Columbia Üniversitesi’nden Dr. Ezzard Rolle gibi diğer diş hekimleri de Dr. Hamid’le aynı fikirde. 

Bir üniversite basın bülteninde , ‘Meyve, soda, meyve suyu veya ekşi şeker gibi asitli herhangi bir şeyi tükettikten sonra dişlerinizi fırçalamayı kesinlikle ertelemenizi öneririz’ dedi . 

Ancak kuru fırçalama konusunda herkes Dr. Hamid’le aynı fikirde değil. 

Dubai merkezli diş hekimi Dr Michael Formenius, çevrimiçi soru-cevap bölümünde diş fırçasına su eklemenin kılları çok fazla yumuşattığını ve plaklara karşı daha az etkili hale getirdiğini yazdı . 

Dr Formenius bu nedenle hastalarına kuru fırçalamayı önerdiğini söyledi.  

Ancak Dr Hamid, kılların yumuşamasının aslında diş sağlığı açısından bir avantaj olabileceğini söyledi. 

‘Kılları ıslattığınızda yumuşarlar. Bu, fırçaladığınızda diş etlerinize ve dişlerinize daha nazik davranarak herhangi bir tahriş veya hasarı önlemeye yardımcı olduğu anlamına gelir’ dedi. 

Amerika’nın en büyük diş sigortası sağlayıcısı Delta Dental, Soru-Cevap bölümünde diş fırçasını fırçalamadan önce ıslatmanın daha konforlu bir diş fırçalama deneyimi sağladığını söyledi .

Ancak fırçanızın ıslaklığının, dişlerinizi ne sıklıkta ve iyi fırçaladığınızdan çok daha az önemli olduğunu yazdılar. 

Dişleri günde 2 kez en az ikişer dakika fırçalamak şart

İnci beyazı dişlerinizi mükemmel bir şekilde temizleyebilmeniz için dişlerinizi günde iki kez ikişer dakika fırçalamayı ihmal etmemeniz gerektiğini söyleyen Dr. 

Ayrıca günde bir kez dilinizi temizlemeli ve düzenli olarak diş hekiminizi ziyaret etmelisiniz. 

‘Bu adımları takip etmek diş problemlerini önlemeye ve ağzınızın harika hissetmesine yardımcı olacaktır’ dedi. 

Kaynak: HABER MERKEZİ

Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.