Dağlık Karabağ nerede, haritada nerede? Dağlık Karabağ bayrağı güncel haritası

Ermenistan’ın Karabağ’daki provokasyonlarının artmasından dolayı Azerbaycan’dan ilk adım geldi. Azerbaycan Savunma Bakanlığı, Karabağ’da anayasal yapıyı yeniden sağlamak amacıyla antiterör operasyonu başlatıldığını duyurdu. Bunun üzerine vatandaşlar, “Karabağ nerede hangi ülkede? Karabağ’ın yüzde kaçı geri alındı?” sorularını araştırıyor.

Dağlık Karabağ nerede, haritada nerede? Dağlık Karabağ bayrağı güncel haritası
Yayınlama: 20.09.2023
A+
A-

Karabağ hakkında sorulan soruların sayısı gün geçtikçe artmaya başladı. Azerbaycan ve Ermenistan arasında uzun yıllardır süren Karabağ sorunu yeni bir boyuta taşınıyor. Azerbaycan Savunma Bakanlığı, Karabağ’da anayasal yapıyı tekrardan sağlamak için antiterör operasyonu başlatıldığını açıklamasının ardından, vatandaşlar, “Karabağ nerede hangi ülkede? Karabağ’ın yüzde kaçı geri alındı?” sorularını sormaya başladı. İşte bu konuda merak edilenler…

Dağlık Karabağ nerede?

Dağlık Karabağ Güney Kafkasya’da hukuken Azerbaycan’a bağlı ancak hiçbir ülke tarafından tanınmayan Dağlık Karabağ Cumhuriyeti’nin egemenliği altında bulunan tarihi bölge.

Karabağ nerede, hangi ülkede?

Dağlık Karabağ, Güney Kafkasya’da Azerbaycan’a aittir. Ancak uzun yıllar Ermenistan işgali altında kalmış tarihi bölgedir. Günümüzde Dağlık Karabağ’ın bir kısmı 2020 Dağlık Karabağ Savaşı esnasında Azerbaycan tarafından geri alınırken kalan kısmı Türk ve Rus barış güçleri denetimi altına alınmış ve 10 Kasım 2020 tarihli ateşkes anlaşması ile Ermenistan hükûmeti yenilgiyi resmen kabul etmiştir.

Bölgede yaşayan Ermeniler genellikle Dağlık Karabağ’ı, eski Ermenistan Krallığı’nın 10. eyaletinin adı olarak adlandırırlar. Urartu yazıtları (MÖ 9.-7. yüzyıllar) bölge için Urtekhini adını kullanır. Antik Yunan kaynakları bölgeyi Orkhistene olarak adlandırmıştır.,

 

Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.