Beyin çipi takılan kişi düşünce gücüyle satranç oynaadı

Amerika Birleşik Devletleri’nde, Neuralink firmasının beyin çipi yerleştirdiği bir hasta, düşünce gücüyle satranç oynadı. Bu olay, Neuralink’in sahibi Elon Musk tarafından sosyal medya hesaplarından paylaşıldı.

Beyin çipi takılan kişi düşünce gücüyle satranç oynaadı
Yayınlama: 21.03.2024
A+
A-

Amerikalı milyarder Elon Musk’ın sahibi olduğu Neuralink şirketi, omzundan aşağısı felçli olan 29 yaşındaki Nolan Arbaugh’un beynine bir çip yerleştirdi.

Ardından hasta kısa sürede Mouse’un imlecini hareket ettirmeyi başardı. Şimdiyse bilgisayarı kullanıp oyun bile oynayabiliyor.

Yaklaşık bir ay sonra Neuralink şirketi, sosyal medya platformu X üzerinden, Arbaugh’un “telepati” isimli beyin çipi sayesinde sadece düşünce gücünü kullanarak satranç oynadığı bir canlı yayın yaptı.

Videoyu Elon Musk da X hesabından paylaştı. 

Livestream of @Neuralink demonstrating “Telepathy” – controlling a computer and playing video games just by thinking https://t.co/0kHJdayfYy

— Elon Musk (@elonmusk) March 20, 2024

Neuralink, düşünce gücüyle elektronik cihazları kullanabilme imkanı sağlayan bir beyin çipi teknolojisini geliştirmiştir. Bu teknoloji, başlangıçta uzuvlarını kullanamayan hastalar üzerinde denendiği belirtilmektedir.

Şirket, insan beyni ile bilgisayar arasında bir bağlantı kurarak nörolojik sorunlara çözümler üretmeyi amaçlamaktadır. İnsan beynine yerleştirilen çipler aracılığıyla bunama, Parkinson hastalığı ve omurilik zedelenmeleri gibi sağlık sorunlarına çözüm bulunması hedeflenmektedir.

Neuralink, geçen yıl mayıs ayında insan deneyleri için Amerika Birleşik Devletleri Gıda ve İlaç Dairesi’nden onay almıştır.

 

 

 

Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.