Bayram hareketliliği var ancak yüksek kredi faizleri otomobil pazarını kötü vurdu

Bayram ve yaz ayları etkisiyle otomobil piyasasında hareketlilik yaşandığını kaydeden Otomerkezi.net CEO’su Muhammed Ali Karakaş, hareketliliğin devamını sağlamak açısından kredi faizlerinin düşürülmesine ihtiyaç olduğunu söyledi.

Bayram hareketliliği var ancak yüksek kredi faizleri otomobil pazarını kötü vurdu
Yayınlama: 03.04.2024
A+
A-

ZİYA İPEK- ÖZEL HABER

Karakaş yaptığı açıklamada, Merkez Bankası’nın yaptığı faiz artırımlarının, sıfır otomobillerde geleneksel hale gelen kampanyaları büyük oranda yavaşlattığını, ikinci el araç pazarında kapanan krediler sebebiyle kredi kartına taksit ve senetle satış yollarını tercih eden tüketicinin güçlük çektiğini bildirdi.

Galeriler ve aracı kurumların az karla ve az stokla hızlı satış yolunu tercih etmeye başladığına dikkat çeken Karakaş, tüm sektörün sıkıştığını vurguladı. Karakaş, ikinci el pazarında kaos hâkim olduğunu, piyasanın net olmadığını aktararak, sıfır kilometre otomobil bayilerinin 200-300 bin TL’ye sıfır faiz kampanyalarını nisan ayı itibarıyla sonlandırdığı vurguladı.

400 bin lira tutarındaki otomobilin geri ödemesi 1 milyon lirayı aşıyor

Sektörün finansman tarafında birçok problemle baş başa kaldığını belirten Karakaş, şunları kaydetti: “Son 4-5 aylık dönemde satışlarda kredi kartlarıyla işlem yapılıyordu. Ancak kredi kartlarının komisyonları da son zamanlarda oldukça arttı. Kredi kartı seçeneği halen krediye göre daha avantajlı olmakla beraber birçok satıcı da senetli sistemle yüzde 70’e kadar kredilendirip 48 aya kadar vade yapmaya başladı. Şu anda tüketicinin önünde iki seçenek var: 1. kredi kartıyla 12 taksit imkânı, 2. senetli sistemle 48 ay vade. Tüketici bu yolları kullanarak satın alma yapmaya çalışıyor, genel itibarıyla finansal desteği otomotiv piyasasının tamamında yok hükmünde denilecek durumda. Artan faizler nedeniyle tüketiciden müthiş bir şikâyet var. Örneğin 400 bin TL’lik bir otomobilin 24 ayda 1 milyon TL’yi aşan geri ödemesi var. Bu durum da tüketiciyi otomobil satın alırken korkutuyor, cebini yakıyor.”

Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.