19 MART 2024
BIST 100 8.718,11 % -1,25
DOLAR 32,335 % 0,17
EURO 35,201 % 0,05
ALTIN GR. 2.247,61 % 0,18
BRENT 86,230 % -0,21
BTC 65.871,04 % -2,23
Yazı Giriş: 18.05.2022 - 10:42 | Son Güncelleme: 18.05.2022 - 11:10

Başarı ödüllendirilmeli


Akdeniz İhracatçı Birlikleri’ne bağlı Akdeniz Hazır Giyim ve Konfeksiyon İhracatçıları Birliği (AHKİB), pandeminin etkilerinin devam ettiği 2021 yılında gerçekleştirdiği 532 milyon dolarlık ihracatına en fazla katkıyı veren 50 üyesini, geçtiğimiz günlerde Mersin’de düzenlenen bir törenle ödüllendirdi.

AHKİB Başkanı Gürkan Tekin’in ev sahipliğinde gerçekleştirilen törene kent protokolünün yanı sıra Türkiye İhracatçılar Meclisi Başkanı İsmail Gülle, İhracatçı Birlikleri Başkanları ile çok sayıda sektör temsilcisi katıldı.

İhracat ailesi, pandemi ile birlikte sınırların kapandığı ve insanların evlerine hapsolduğu bir dönemde dâhi durmadı. Hatırlanacağı üzere tüm zorluklara rağmen Türkiye, geliştirdiği ticari araçların giriş-çıkış işlemlerini tampon bölgede ve Ro-Ro limanlarında konteyner, dorse ve şoför değişimi yoluyla yapmak gibi inovatif ve özgün çözümlerle ihracatın devamını sağladı. Bir yandan yurt içinde insanımızın maske, tulum ve önlük gibi ihtiyaçlarını gideren ihracatçılarımız diğer yandan dünya genelinde ortaya çıkan talepleri de karşılayarak ülkemize milyarlarca dolar döviz kazandırdı. Tüm dünyanın tek merkezli tedarik sisteminin zorluklarını yaşadığı dönemde alternatif tedarik merkezi olarak öne çıkan Türkiye, bu zorlu süreçte güvenilir ticaret ortağı olduğunu bir kez daha ortaya koymuş oldu. Yine bu dönemde Türkiye, navlun krizinin yaratmış olduğu fırsatları da en iyi şekilde değerlendirerek gücüne güç kattı. Ekonomik zorlukların gündemden düşmediği bugünlerde dâhi ihracat rakamları rekorlar kırarak yüzleri güldürmeye devam ediyor.

Her geçen gün temposunu artıran İhracat ailesi, ülkemizin yıl sonu için belirlenen 250 milyar dolarlık ihracat hedefini de yakalayacaktır. Daha fazla mal satmak elbette ki önemli ama bundan daha da önemli olan katma değerli ürün ihracatının artmasıdır. Nisan 2022 dönemi verilerine göre ülkemizin ihracatının kg değeri yüzde 20 artış ile 1,44 dolara yükseldi. Burada yakalayacağımız küçük artışlar, toplamda milyarlarca dolar olarak bizlere geri dönecektir.

Hazır Giyim ve Konfeksiyon Sektörüne gelecek olursak sektör, katma değerli ürün ihracatında ülkemizin en önemli sektörlerinden biri olarak karşımıza çıkmakta. Ortalama ürün ihracat birim değeri 15 doların üzerinde seyir izlerken bazı alanlarda bu değerler 100 dolarları bulmakta. AHKİB İhracat Ödül Töreni'nde Başkan Gürkan Tekin'in de belirttiği üzere, "Türkiye hazır giyim ve konfeksiyon ihracatında dünyada 6’ncı büyük üretici konumda. Bize düşen, tasarım ve markalaşma çalışmalarımızı artırarak bu rakamları çok daha yukarılara taşımak, İspanya ve İtalya gibi bu alanda söz sahibi olan ülkeleri yakalamak olmalıdır." Bu süreçte başarı olmak istiyorsak, yine AHKİB Başkanı Gürkan Tekin’in konuşmasında belirttiği bir cümlenin altını özellikle çizmek isterim. O da, “Bu süreçte, ülkemizin Avrupa başta olmak üzere küresel arenada yakaladığı fırsatları daha iyi değerlendirmek, kazanımlarımızı korumak ve sürdürülebilir kılmak için önceliğimiz çevre dostu üretim, tasarım ve markalaşma ile dijitalleşme olacaktır.” cümlesidir. Cumhuriyetimizin 100. Yılı'nda 300 milyar dolarlık ihracat hedefini ancak bu sayede yakalayabiliriz.

Törende yaptıkları konuşmalarda TİM Başkanı İsmail Gülle’nin 2026 yılı hedefi olarak 400 milyar doları, Türkiye Hazır Giyim ve Konfeksiyon Sektör Kurulu Başkanı Mustafa Gültepe’nin de orta vadede sektör ihracatını 40 milyar dolara ve ortalama kg ihracat birim değerini de 40 dolara çıkarmayı hedeflediklerini söylemeleri de ihracat ailesinin vizyonunu ortaya koyması açısından önemlidir.

AHKİB Ailesinin 2021 yılında en fazla ihracat gerçekleştiren Aytek Konfeksiyon, Birgi Birleşik Giyim ve Ekrem Sağlam Madammode Tekstil başta olmak üzere ödül alan tüm üyelerini tebrik ediyorum.  AHKİB ödül töreninin düzenlenmesinde emeği geçen Başkan Gürkan Tekin ve Yönetim Kurulu üyelerini kutluyorum. İhracatçıların da dediği gibi “Güçlü İhracat, Güçlü Türkiye."


YORUMLAR

Başarı ödüllendirilmeli
yazısına yorum yapın
0 YORUM