Balık gibi kokan genital akıntı neden olur, nasıl tedavi edilir?

Genital akıntıların kokuları bazı hastalıkların habercisi olabilir. Kadınlar arasında sık görülen, balık kokusuna benzer kokuya sahip genital akıntıların nedenlerini ve tedavi yollarını işin uzmanından öğrenip, sizin için yazdık.

Balık gibi kokan genital akıntı neden olur, nasıl tedavi edilir?
Yayınlama: 05.05.2024
A+
A-

MUSTAFA BAYGIN/ÖZEL HABER

Vajinadan gelen güçlü balık kokusu veya kötü koku, kendinizi inanılmaz derecede kötü hissetmenize neden olabilir. Özellikle koku çok güçlü olabileceğinden kıyafetlerinizden bile kolaylıkla sinebilir.

İngiliz Jinekolog doktor Jo Bailey’e göre kadınlarda genital bölgeden gelen balık kokusu muhtemelen bakteriyel vajinozdan (BV) kaynaklanıyor olabilir.

‘BV üreme çağındaki kadınlar arasında yaygın ve tekrarlayan bir vajinal enfeksiyondur. Vajinadaki bakteri dengesizliği olduğunda ortaya çıkar. Vajinada iyi bakterilerden daha fazla zararlı bakteri bulunduğunda bakteriyel vajinoz meydana gelebilir.’

Kokunun yanı sıra BV’nin diğer semptomları ağrı, kaşıntı ve yanmadır.

Genital bölgeden gelen balık kokusu nasıl tedavi edilir?

Dr Bailey, CYBE, pelvik inflamatuar hastalık, kısırlık ve erken doğum riskini artırabileceği konusunda uyardığı için BV’yi tedavi etmek önemlidir.

Dr Bailey, ‘Standart tedavi, tablet veya intravajinal jel yoluyla kullanılan bir antibiyotiktir’ diyor. ‘Bazı kadınlar regl döneminde veya seks sonrasında tekrarlayan BV yaşayacaktır. Tahrişe neden olabilecek parfümlü sabunlardan kaçınarak ve sentetik kumaş yerine pamuklu iç çamaşırı giymeyi hedefleyerek BV riskinizi azaltabilirsiniz. Vajinal duş ve sprey kullanmaktan kaçının’ diye ekliyor. ‘Vajinanız kendi kendini temizlediği için bunlara ihtiyaç duymaz’ dedi.

Ayrıca vajinal mikrobiyomun yeniden dengelenmesine yardımcı olmak için klinik ve iyi araştırılmış vajinal spesifik bir probiyotik takviyesi yapılmasını da tavsiye etti.

Kaynak: HABER MERKEZİ

Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.