Ayak kokusu neden olur, nasıl geçer?

Ayak kokusu başınızın derdi olmasın! İşin uzmanından ayak konusu neden olur, ayak kokusu nasıl geçer? öğrendik ve sizler için yazdık. İşte ayak kokusuna neden olan o enfeksiyonun nedenleri ve çözüm yolları…

Ayak kokusu neden olur, nasıl geçer?
Yayınlama: 05.05.2024
A+
A-

MUSTAFA BAYGIN/ÖZEL HABER

Bromhidroz olarak da bilinen ayak kokusu, ayaklardan yayılan hoş olmayan bir koku ile karakterize edilen bir durumdur. Bu durumun şiddeti hafiften şiddetliye kadar değişebilir ve sıklıkla terli veya nemli ayaklar da eşlik eder.

İngiltere’de çalışan ayak hastalıkları uzmanı Andrea Jones, bromhidroz gelişimine çeşitli faktörlerin katkıda bulunduğunu ortaya koyuyor.

Jones, ‘Birincil neden, bakteri üremesi için ideal nemli bir ortam yaratan aşırı terlemedir. Derideki bakteriler teri parçaladığında kötü kokulu bileşikler üretir ve bu da kötü kokuya neden olur’ diyor.

Sıkı veya hava almayan ayakkabılar giymek, nemi ve ısıyı hapsederek sorunu daha da kötüleştirebilir ve bakteri üremesini daha da teşvik edebilir.

Ayak kokusu nasıl geçer?

Kokan ayaklarla başa çıkmak, uygun hijyen uygulamalarını benimsemeyi ve terlemeyi ve bakteri üremesini azaltmak için yaşam tarzı değişiklikleri yapmayı içerir.

Jones, ‘Ayakların düzenli olarak antibakteriyel sabunla yıkanması ve sonrasında iyice kurutulması, kokuya neden olan bakterilerin ortadan kaldırılmasına yardımcı olur’ diyor ve ekliyor:

‘Nemi emen çoraplar ve nefes alabilen ayakkabılar giymek hava sirkülasyonuna izin vererek ter oluşumunu önler ve kokuyu azaltır. Ayrıca ayak pudrası veya ter önleyici kullanmak da terlemeyi kontrol etmeye ve kötü kokuyu azaltmaya yardımcı olabilir.’

Bir ayak hastalıkları uzmanı bromhidrozun teşhis ve tedavisinde önemli bir rol oynayabilir. Ayrıca durumun ciddiyetini değerlendirebilir, ayak kokusuna katkıda bulunan altta yatan faktörleri belirleyebilir ve kişiselleştirilmiş bir tedavi planı geliştirebilirler.

Bu, terlemeyi veya bakteri üremesini azaltmak için topikal ilaçların reçetelenmesini ve uygun ayak hijyeni ve ayakkabı seçimi konusunda tavsiyelerde bulunulmasını içerebilir. 

Jones, ‘Konservatif tedavilere dirençli ciddi vakalarda, ayak hastalıkları uzmanı aşırı terlemeyi yönetmek için Botoks enjeksiyonları gibi ileri müdahaleler önerebilir’ diye ekliyor.

 

Kaynak: HABER MERKEZİ

Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.