“Adana, kimya sektörünün başkenti olacak”

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Fatih Mehmet Kacır, Ceyhan Petrokimya Endüstri Bölgesi başta olmak üzere Adana’ya kazandırılacak yeni yatırımlarla hem Türkiye’nin cari açığını azaltacak hem de Adana’yı Türkiye’de kimya sektörünün başkenti hâline getireceklerini söyledi.

“Adana, kimya sektörünün başkenti olacak”
Yayınlama: 21.03.2024
A+
A-

Adana’da Model Fabrika ve Kalkınma Ajansı Projeleri’nin açılış törenine katılan Kacır, burada yaptığı konuşmada, Türkiye’nin askeri insansız hava aracı üretiminde dünyada lider; ticari araç, güneş paneli, beyaz eşya ve çimento üretiminde Avrupa’da birinci olduğunu bildirdi. 22 yıl içinde organize sanayi bölgesi sayısını 192’den 361’e çıkardıklarını, organize sanayi bölgelerinde üretimde olan sanayi alanı sayısını 11 binden 58 bine; istihdamı 415 binden 2,6 milyona yükselttiklerini kaydetti. “Üretimi, ekonomisi, sanayisi, teknolojik alt yapısı her geçen gün gelişen, büyüyen bir Türkiye var.” diyen Kacır, Adana’da son 22 yılda düzenledikleri 2 bin 470 yatırım teşvik belgesiyle 463 milyar lira yatırımın ve 74 bin nitelikli istihdamın önünü açtıklarını vurguladı.

Adana’da 35 bin KOBİ’ye 4,7 milyar lira destek sağladıklarını ve büyüme ve kalkınma yolculuğunun başat aktörü KOBİ’lere can suyu olduklarını aktaran Kacır, Türkiye sanayinin öncü şehirlerinden Adana’ya 2 organize sanayi bölgesi, 3 endüstri bölgesi kazandırdıklarını, organize sanayi bölgelerinde 30 bin ilave istihdam oluşturduklarını anlattı.

Pandemi ile birlikte dijital dönüşümün öneminin daha da arttığını, işletmelerin rekabetçiliklerini ve verimliliklerini artırmak için ortak kullanım alanları oluşturduklarına dikkat çeken Kacır, “Açılışını gerçekleştirdiğimiz Adana Sanayi Odası Model Fabrika ve Yenilik Merkezi ile işletmelerimizi ve iş gücümüzü yenilikçi teknolojiler ve yalın üretim yöntemleriyle buluşturuyoruz. İşletmelerimize rehberlik ediyoruz. Yaklaşık 65 milyon lira yatırımla kurulan bu tesiste; çalışanlara gerçek bir üretim ortamında yeni üretim tekniklerini deneyimleme ve işletmelere ise operasyonlarını mükemmelleştirme imkânı sunuyoruz. İşletmelerin su ve enerji verimliliklerini artırmak üzere danışmanlık hizmetleri veriyoruz. Teknolojik gelişmelere ayak uydurabilen, yenilikçi çözümler üretebilen ve dijital dönüşümü kendi lehine kullanabilen bir iş gücü ve işletme yapısını kuruyoruz.” diye konuştu.

Bugüne kadar model fabrika bünyesinde 31 öğren dönüş uygulama programının tamamlandığını, toplam 88 firmaya deneyimsel eğitim sunulduğuna işaret eden Kacır, model fabrikadan destek alan işletmelerin verimliliklerinde ve üretimlerinde gördükleri kayda değer artışların mutluluk verici olduğunu aktardı. Model fabrikanı örnek çalışmaları ve oluşan farkındalıkla bu altyapıdan yararlanan firmaların sayısının artacağını ve işletmelerin daha rekabetçi ve daha verimli bir yapıya kavuşacaklarını ifade eden Kacır, sözlerini şöyle sürdürdü: “Arzumuz model fabrikamızdan daha fazla işletmemizin yararlanması ve model fabrika etrafında yeni iş fikirlerinin ve inovatif düşüncenin yeşerdiği bir ekosistemi de inşa etmek. Adana ve çevresinde son yıllarda bakanlığımız destekleriyle önemli bir Ar-Ge ve inovasyon ekosistemi kurduk. Şehrimizdeki 1 teknopark, 12 Ar-Ge ve 8 tasarım merkezinde yürütülen Ar-Ge odaklı projelere bugüne kadar 1,7 milyar lira destek sağladık. Önümüzdeki dönemde model fabrikamızın bu altyapıyla iş birliğini güçlendirecek adımların destekçisi olacağız. KOSGEB, Çukurova Kalkınma Ajansımızın model fabrikamız ile daha yakın çalışmasını sağlayacağız. Model fabrikayı işletmelerimizin yalın üretim ve dijital dönüşüm yolculuğuna rehberlik edecek birer cazibe merkezi haline getireceğiz.”

“Sanayi için kurulan altyapılar, yeni yatırımları çarpan etkisiyle artıracak”

Kacır, ülkemizin stratejik boru hatlarının kesişim noktasında yer alan Adana’da “Kimyasal Madde Üretim Teknolojileri Merkezi” kurduklarını, merkezde mevcutta ithal edilen kimya ürünlerinin Türkiye’de üretimi için Ar-Ge çalışmaları yürüttüklerini kaydetti. Sanayicilere, katma değeri yüksek kimyasal ürünlerin ülkemizde üretiminde ihtiyaç duyulacak bilgi ve deneyimi sunduklarına dikkat çeken Kacır, “Önümüzdeki dönemde, “Ceyhan Petrokimya Endüstri Bölgesi” başta olmak üzere şehrimize kazandıracağımız yeni yatırımlarla hem ülkemizin cari açığını azaltacak hem de Adana’mızı Türkiye’de kimya sektörünün başkenti hâline getireceğiz. İnanıyorum ki, kurduğumuz bu altyapı, şehrimizde üniversite-sanayi iş birliğini güçlendirerek yeni yatırımlar için çarpan etkisi oluşturacak.”

Tepebağ Sokakları Hayata Dönüyor Projesiyle, Adana’nın ilk yerleşim yeri olan Tepebağ Höyüğü’nü de içine alan mahalleleri, şehrin özgün dokusuna sadık kalarak yenilediklerini, bu yatırımla şehrin tarihi mahallelerini turizm açısından cazibe merkezi hâline getirdiklerini anlatan Kacır, kurdukları Adana Yöresel Ürünler ve Mutfak Sanatları Merkezi ile özellikle kadın kooperatiflerinin ürettiği yöresel ürünlerin ekonomik değere dönüştürüldüğünü, Yenilikçi Gıda Tedarik Uygulamalarında Kadın İstihdamının Artırılması Projesi ile de kadınların gıda tedarik zincirinde mesleki bilgi ve becerilerini geliştirerek kadın istihdamının ve girişimciliğinin önünü açtıklarını, şehre değer kazandıran projeler üretmeyi sürdüreceklerini sözlerine ekledi.

Adana ikinci büyük yatırım havzası olmaya aday

Adana Valisi Yavuz Selim Köşger ise Türkiye’nin Marmara Bölgesi’nden sonra ikinci büyük yatırım havzası olmaya aday Doğu Akdeniz’in kalbinde yer alan Adana’nın stratejik konumu, gelişmiş sanayi ve ticaret altyapısı ile üretim kapasitesinin uluslararası pazarlarda rekabet edebilirlik için önemli avantajlar sağladığını bildirdi. Adana Metal Sanayi içinde 12 bin metrekare alana sahip Adana Model Fabrika’nın eğitim ve danışmanlık hizmetleriyle sürekli iyileştirme, yalın üretim, dijital dönüşüm gibi konularda işletmelerin dönüşüm yapısını değiştirip insan, makine, ekipman, ham madde, malzeme, zaman ve enerji kaynaklarını verimli şekilde kullanmalarını sağlayacağını anımsatan Köşger, bu sayede şehre yapılan yatırımlardan yüksek seviyede katkı sağlanacağını aktardı.

Kıvanç, Adana’ya paslanmaz çelik üretim tesisi istedi

Adana Sanayi Odası Başkanı Zeki Kıvanç, dünyada krom cevheri üretimi sıralamasında önemli bir yere sahip ülkemizde, Adana’nın kuzeyindeki Aladağ ilçesinin dünyanın en zengin krom yataklarına sahip olduğunu anımsatarak, paslanmaz çelik üretiminde dışa bağımlılıktan kurtulmak için kamu- özel sektör iş birliği içinde üretim tesisi yapılmasını istedi. Kıvanç, “Aladağ’da milyonlarca ton rezervi bulunan madenin tonunu 150 dolara ihraç edip 4-5 bin dolara ‘paslanmaz çelik’ olarak ithal ediyoruz. Bölgemizde en çok üretilen krom madenlerinden paslanmaz çelik üretimi yapılabilmesi için kamu-özel sektör iş birliğinde yatırım yapılmasını bekliyoruz.” dedi.

Sanayi ve teknoloji gelişimine bugüne kadar verilen destek için teşekkür ederek, sanayicilerin, kendilerine iletilen talepleri dile getiren Kıvanç, Türkiye’nin cari açığının azaltılmasına önemli katkı sağlayacak kuruluş aşamasındaki Kimya Organize Sanayi Bölgesi’nin bir an önce onaylanmasını, sanayinin ihtiyacı olan kendi elektriğini üretebilmesi için kurulan Enerji İhtisas Endüstri Bölgelerinde yer tahsis edilmesini ve bu bölgelerin sayısının artırılmasını istedi. Mevcut teşvik sisteminin iş dünyası ile birlikte istişare edilerek güncellenmesini, teşvik belgeli yatırımlarda bina-inşaat harcamalarındaki KDV’de iade imkanının sağlanmasını beklediklerini aktaran Kıvanç, planlı sanayi alanları dışında faaliyet gösteren sanayicilerin emlak vergisinden OSB içindeki firmalar gibi muaf tutulmasını veya indirim yapılmasını talep etti. Sanayi alanlarının genişletilerek OECD ortalamasına yükseltilmesini ayrıca, sanayi alanlarının genişlemesine engel olan 1939 tarihli Zeytin Koruma Kanunu’nun bir an önce düzenlenmesinin gerekli olduğunu aktaran Kıvanç, sigorta şirketlerinin işletmelerini sigorta etmesi için devletin çözüm üretmesi gerektiğine vurgu yaparken, zorunlu istihdam yüklerinin asgari bedel şartının kaldırılarak ücretlerin serbest piyasa koşullarında belirlenmesini talep ettiklerini sözlerine ekledi.

Verimlilik danışmanlığı ile 77 firma 42 mühendis istihdam etti

Çukurova Kalkınma Ajansı Genel Sekreteri Ahmet Rifat Duran ise işletmelerin verimliliklerin artırılması, sınırda karbon uygulamalarına hazırlıklı olabilmeleri için temiz üretim etütlerinin yapılması, dijital olgunluk seviyelerinin ölçülmesi ve yol haritalarının çıkarılması için çeşitli uygulamalar yaparak, programlar yürüttüklerini, 3 yıldır uyguladıkları verimlilik danışmanlığı programları kapsamında destek alan 77 firmanın 42 mühendis istihdam etmesini sağladıklarını vurguladı.

Kacır daha sonra, Çukurova Üniversitesi’ndeki Gençlik Buluşması katıldı, Adana Hacı Sabancı Organize Sanayi Bölgesi’ni ziyaret ederek ASB Başkanı Bekir Sütcü ile görüşen Kacır, sanayicilerle de istişare toplantısı gerçekleştirdi.

Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.