1 Mayıs tatil mi, 1 Mayıs’ta üniversiteler tatil mi YÖK tatil kararı 2024

2024 yılının resmi tatillerinden biri olan 1 Mayıs ne zaman, hangi güne denk geliyor sorusu gündemde. 2024 yılında 1 Mayıs İşçi Bayramı çarşamba gününe denk geliyor. Yani 1 Mayıs çarşamba günü üniversiteler tatil olacak. Ayrıca memurlar, kamu daireleri ve bankalar da 1 Mayıs’ta kapalı olacak. Üniversite öğrencileri 2 Mayıs Perşembe günü eğitime devam edecek.

1 Mayıs tatil mi, 1 Mayıs’ta üniversiteler tatil mi YÖK tatil kararı 2024
Yayınlama: 29.04.2024
A+
A-

Yeni haftaya başlayan birçok öğrenci şimdiden 1 Mayıs resmi tatil mi, 1 Mayıs’ta okullar tatil mi sorusuna yanıt aramaya başladı. 2024 yılının resmi tatillerinden biri olan 1 Mayıs İşçi Bayramı bu sene çarşamba gününe denk geliyor. Bu nedenle 1 Mayıs Çarşamba günü üniversiteler tatil olacak. Resmi tatil dolayısı ile bankalar, kamu kurumları, devlet daireleri de 1 Mayıs Çarşamba günü tatil olacak. Öğrenciler eğitime 2 Mayıs perşembe günü kaldığı yerden devam edecek. Bir sonraki tatil ise 19 Mayıs olacak fakat 19 Mayıs bu sene pazar gününe denk geliyor. 

1 Mayıs resmi tatil mi?

1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü bu yıl çarşamba gününe denk geliyor. Yasaya göre, 1 Mayıs Çarşamba günü 1 gün resmi tatil uygulanacak ve kamu kurumları, bankalar ve bazı kuruluşlar 1 gün süreyle çalışmayacak. 1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü tüm dünyada ve ülkemizde resmi tatiller arasında yer almaktadır.

Buna göre; 1 Mayıs Çarşamba günü okullar kapalı olacak.

1 Mayıs’ta hangi kurumlar kapalı?

Emek ve Dayanışma Günü’nde kamu kurumlarının tamamı kapalı olacak. Dolayısıyla belediyeler, valilikler, muhtarlıklar, kaymakamlıklar hizmet veremeyecek. 

1 Mayıs Çarşamba günü eczaneler nöbet sistemiyle çalışırken hastanelerin sadece acil servisleri çalışmaya devam edecek. 

Özel ve kamu bankaları, Borsa İstanbul, noter, Aile Sağlığı Merkezleri (Sağlık Ocakları) 1 Mayıs Çarşamba günü kapalı olacak.

lk resmi kutlama 1923’te oldu

Osmanlı’da 1 Mayıs ilk kez 1911’de Selanik’teki tütün, pamuk ve liman işçilerince kutlandı. İstanbul’daki ilk kutlama ise 1912 yılında yapıldı.

Osmanlı’nın ardından, Cumhuriyet döneminde Sovyetler Birliği ile dostluk ilişkisi çerçevesinde 1 Mayıs 1922’de Ankara’da İşçi Bayramı olarak kutlandı. Resmi olarak kutlanması ise ilk kez 1 Mayıs 1923 yılında oldu.

Taksim Meydanı’nda 1977’de düzenlenen 1 Mayıs programında, DİSK Genel Başkanı Kemal Türkler’in konuşması sırasında meydandakilere ateş açılması sonucu 37 kişi yaşamını yitirirdi, yüzlerce kişi yaralandı.

Bu olay da gerekçe gösterilerek 12 Eylül askeri darbesinin ardından 1 Mayıs, bayram olmaktan çıkarıldı ve kutlanması yasaklandı.

1 Mayıs, yıllar sonra 2009’da “Emek ve Dayanışma Günü” adıyla tekrar resmi tatil ilan edilerek, coşkuyla kutlanmaya başlandı.

Kaynak: HABER MERKEZİ

Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.