19 MART 2024
BIST 100 8.727,61 % 0,11
DOLAR 32,336 % 0,17
EURO 35,148 % -0,10
ALTIN GR. 2.240,72 % -0,13
BRENT 86,630 % 0,25
BTC 64.567,85 % -4,16
Yazı Giriş: 09.05.2022 - 10:59 | Son Güncelleme: 09.05.2022 - 11:01

Yeni bir alem: Kurgusal evren


Son günlerin popüler konusu: Metaverse. Kelime anlamı olarak Türkçemize en uygun tanımın “kurgusal evren” olduğunu düşünüyorum. Oyun ve uygulamlar dünyasında bize sunulan kurgunun daha gerçekçi boyuta getirilmesi ve kullanıcıların başka bir evrende istediklerini yapması durumu söz konusu.

Bankaların metaverse kredileri vermeye başladığı günümüzde, diğer yazılarmızda da yaptığımız gibi, işi günlük hayata indirgeyip, biraz daha anlamaya çalışalım.

Kendinizi sanal aleme hazırlamak için bir figür yarattınız. Bu figür (avatar) artık sizi tanımlıyor. O figür ile bir kurgusal evrene giriyorsunuz. Mesela bu ünlü bir kişinin evine gidip, onun düzenlediği bir partiye katılabilir, ünlülerle orada tanışabilir, günlük hayatta elde edemeyeceğiniz tüm isteklerinize ulaşabilirsiniz.

Ocak ayı içinde düzenlediği bir parti de metaverse ev sahibi Paris Hilton’du. Villasının bire bir replikasını yapılan Hilton’un partisine girmek ücretsizdi. 14-20 Ocak 2022 Tarihli Oksijen Gazetsinin haberinden aktarmaya devam edelim. Avatarlarını yaratan misafirler Gucci’den 3 Dolar’a t-shirt satın aldılar. Sanal Bentley’e bindiler ve VIP bölümlerde ünlülerle görüşmek içinde 30 Dolar harcadılar. Paris Hilton bu partinden reklam bile yapmadan 700.000 Dolar kazandı. Gerçek hayatta asla karşılaşma ihtimaliniz olmayan böyle bir durumu,kurgusal evrende yaşamanın tadını almak isteyen sayısı insan vardır. Minik bir örneği ile bu kanıtlanmış oldu.

Bir şehrin ya da bölgenin birebir çizimini metaverse bir kurguda hazırlayıp, gerçekliğin son derece üst seviye artırılmış bir mekanda bir oyun oynayabilirsiniz. Şimdiki zamanda, şimdiki mekanda sanal gerçekliği yüksek bir oyun! Bunun için ilk örnek Seul oldu. Ülkemizde de bir çok şehir metaverse için hazırlanıyor.

Elbette tüm bunları yapmak için kurgusal evrende bir alanınız olması şart. Decentraland, The Sandbox, Somnium Space, OVR Land vb platformlardan metaverse arsalar satın almanız mümkün.

Arsayı aldık, güzel bir okul inşa ettik. Çocuklar kendi avatarları ile okula geldi. Sınıfa girdi ve ders başladı. Tam da bu sırada herkes evinde ve belkide oyuncu koltuğunda keyifle sınıfla ortamını yaşıyor. Peki mantıklı mı?

Mobil internetin bize kattığı mekandan bağımsız, anlık veri iletişiminin kurgusal evrende de önemi büyük. Sanal gerçeklik gözlükleri ile kat kat artılırılmış gerçeklikle karşı karşıyayız. Mobil internet ve sanal gerçeklikle turizmden, konser, tiyatro gibi sanatsal etkinliklere, eğitimden, spor müsabakalarının anlık yayınına kadar her şeyi kurgusal evrene taşıyıp, hem alışkanlıkları hem de iş modellerini komple değiştirmek mümkün.

Yeni teknolojiler, yeni tartışmaları beraberinde getirir. Örneğin, siber güvenlik ve metaverse birbiri ile iyi geçinir mi? Bunu zaman içinde göreceğiz. Ancak ilk kullanımlarda siber zorbalık, siber taciz gibi hoş olmayan durumların kurgusal evren yaşandığı gerçeğini de belirtmek gerekir. Alanlar arasında denetimsiz geçişler, geçen kişilerin niyetleri ile doğru orantılı olarak problemlere yol açabilmekte.

Gelişen bilgisayar teknolojisi, sanal gerçeklik gözlükleri, harika ses sistemleri ile sanal bir mekanda zaman geçiriyorsunuz. Hareket ve fiziksel iletişimde gün geçtikçe uzaklaşan, sanal alemde yaşamaya çalışan bir nesil ile karşı karşıya kalmamız son derece mümkün. Yani hareket tembeli bir nesil bizi bekliyor. Büyük şirketler, daha çok satın alma ihtiyacı hissettirecek aktiviteleri metaverse ortamlarda daha kolay yapabilmekte. Sanal mağzalarında dilediğiniz gibi gezip, istediğiniz denemeleri yaptıktan sonra ürünleri alabiliyorsunuz. Bu da daha çok tüketimi detekliyor.

Hem duyguları hem de fiziksel aktiviteleri manüpile etme özelliğine sahip olan metaverse’ün olumlu yanı hiç mi yok? Artırılmış gerçeklik ile eğitim daha öğretici hale gelebilir. Tıp hatta tarih bile. Öğrenciler tarihi kentleri gezebilir, o dönemki yaşananları deneyimleyebilir. Tıp eğitimi içinde benzer bir durum söz konusu. Laboratuvarlardaki deneyleri kurgusal evrende kolayca yapabilirsiniz.

Konu birazda teknolojiyi ne amaçla kullandığınıza bağlı.

Facebook şirket ismini “meta” olarak değiştirdi. Bir çok büyük şirket metaverse yatırımı yaptı. Bu yatırımların geri dönüşünü mutlaka sağlayacak planlara sahipler. Burada bize düşen sorumluluk, tüm bu ortamda, insani değerleri sanallaştırmadan, eğitim başta olmak üzere teknolojiyi doğru kullanmak.

Eskiden “Dünya’nın en kalabalık ülkesi neresidir?” diye sorduğumuzda “Çin” derdik. Elbette bu gerçek alemdeki cevaptı. Oysa şimdi en kalabalık ülke Facebook ya da “Meta” Bu kalabalık ülkeyi kurgusal dünyada yönetmekte Meta’nın yani ötesinin işi.

Neden ötesinin işi? Meta, ötesi anlamındadır. Verse kelimesinin karşılığı ise evrendir. Sözünü ettiğimiz konu evrenin ötesidir.

Kalabalık sosyal medya ülkesi ancak evrenin ötesi bir kurgu ile bu kadar insanı yönetebilir. Deneyimlerini sanallaştırıp, aynı ekranda beğenilerini gösterip alış verişe zorlayıp, oyun, beğeni, paylaşım ve tembellikle dolu bir hayat sunarak…


YORUMLAR

Yeni bir alem: Kurgusal evren
yazısına yorum yapın
0 YORUM