19 MART 2024
BIST 100 8.738,70 % 0,24
DOLAR 32,338 % 0,18
EURO 35,110 % -0,21
ALTIN GR. 2.234,82 % -0,39
BRENT 86,270 % -0,16
BTC 63.722,16 % -5,42
Yazı Giriş: 21.09.2021 - 14:15 | Son Güncelleme: 21.09.2021 - 15:00

Yatırımcı arazi istiyor, OSB'ler yer yok diyor


Covid-19 pandemisi günlük hayatımız ve bilenen dünya düzeninde ciddi değişimler yaratarak yeni tehdit ve fırsatlarla dolu bir dünyanın kapılarını araladı. Tek merkezden tedarikte meydana gelen aksamalar dünya genelinde mal ve hizmetlerde ciddi sorunlarına yol açarken üretimler azalmaya ham madde fiyatları ise artmaya başladı.

Pandeminin ilk günlerinde insanların mobilitesinin sınırlandırılması ile başlayan süreç mal ve hizmetlerin hareketinde de ciddi yavaşlamalara neden olmuştu. Bu durum uluslararası sistemde boş konteyner bulamama durumuna neden olurken navlun fiyatlarında 5 kata varan artışları da beraberinde getirmişti. Buna rağmen konteyner krizi hala aşılabilmiş değil. Ham madde fiyatlarında meydana gelen artışlara rağmen mal bulmakta zorlanan firmalar çip krizinde olduğu gibi üretimlerini kısmak zorunda kaldılar ve bu da fiyatlarda önlenemez yükselişleri beraberinde getirdi. Diğer yandan pandemi, Çin başta olmak üzere dünyanın tedarik merkezi konumunda olan Asya ülkeleri için kriz halini alırken bizim gibi ülkeler için ise krizin yanında yeni fırsatlar olarak da karşımıza çıktı. Gerek üretim süreçlerindeki daralmalar gerekse navlundaki sorunlar nedeniyle Avrupa başta olmak üzere birçok ülke Türkiye gibi üretim gücü ve kalitesi ile öne çıkan alternatif merkezlere yöneldi. Artan siparişler sayesinde Türkiye ihracata dayalı olarak 3. Çeyrekte yüzde 21,7 gibi ciddi bir büyüme rakamına ulaşarak OECD ülkeleri içinde İngiltere’den sonra en fazla büyüyen 2. ülke oldu.  Uzmanlar bu sürecin devam edeceğini ve Türkiye’nin alternatif tedarik merkezi olarak yetişmiş insan gücü, üretim kapasitesi, kaliteli mal ve hizmet üretme becerisi ile bu sürecin kazananlarından biri olmaya devam edeceğini vurguluyorlar.

Bu fırsatın Türkiye genelinde yatırım iştahını artırdığı da görülüyor. Türkiye’nin birçok yerinde fabrika inşaatları hızla yükseliyor. Sanayi yatırımlarında tıkanma noktasına gelen Marmara Bölgesine alternatif üretim merkezi olarak öne çıkan Doğu Akdeniz bölgesi de bu süreçten oldukça olumlu etkilenmiş durumda. Ancak bölgedeki Organize sanayi bölgelerinde yatırım arazisi bulmak neredeyse imkânsız. Üstelik fiyatlar yükselmekte ve bu yükseliş çoğu noktada maliyetlerin çok ötesine geçmekte. Birkaç yıl önce yatırımcı bulmakta zorlanan Organize Sanayi Bölgeleri bu günlerde yatırım için arazi isteyen sanayicilere arsalarının kalmadığını söyleyerek geri çevirmek zorunda kalıyorlar. Yeni organize sanayi bölgelerinin kuruluş çalışmaları devam ederken bir yandan da mevcut OSB’ler genişleme planlarını devreye almak için çaba gösteriyorlar ancak istenilen hızda ilerlenerek yatırımcıların taleplerinin karşılanabildiğini söylemek pek mümkün görünmüyor.

Yatırım yaparak istihdam sağlayacak, ürettiğiniz mal ve hizmetleri dünyaya satarak ülkeye döviz kandıracaksınız ancak arazi engelini aşamıyorsunuz. Adana ve Mersin- Tarsus OSB başta olmak üzere bölgedeki hangi OSB’ye gitseniz ya yer bulamıyorsunuz ya da istediğiniz büyüklükte yer alamıyorsunuz. Şanslı (!) olanlar ise maalesef Organize Sanayi Bölgelerinde yer bulamadığı için ovanın bereketli topraklarında plansız bir şekilde tesis kurmak zorunda kalıyor. Ülke olarak tecrübelerden ders alıp daha planlı ve geleceği kucaklayacak yapılar kurmak yerine Marmara bölgesinde yaşanan sorunların Doğu Akdeniz Bölgesi'nde de yaşanmasına davetiye çıkartıyoruz.

Doğu Akdeniz petro kimyadan, demir çelik üretimine, tekstilden ambalaja, tarımdan gıdaya kadar uluslararası alanda Türkiye’yi söz sahibi yapabilecek bir potansiyel barındırmakta. Yatırım iştahı olan insanlara orta ve uzun vadeli planlar çerçevesinde limanlarla bağlantılı, nitelikli endüstri bölgeleri haline getirilecek alanlarda uygun bedelle arazi tahsisi yapamaz isek önümüze gelen bu fırsattan da maalesef yeterince yararlanamamış olacağız.

Zaman artık hiç olmadığı kadar önemli. Ülkemizin büyümesi ve insanımızın refah ve mutluluğunun artması için önümüze gelen her fırsatı değerlendirmek durumundayız. Sanayi Bakanlığı başta olmak üzere hükümetin harekete geçmesine ve nitelikli sanayi alanlarında ucuz sanayi arsası üretmesine ihtiyaç var.


YORUMLAR

Yatırımcı arazi istiyor, OSB'ler yer yok diyor
yazısına yorum yapın
0 YORUM