18 NİSAN 2024
BIST 100 9.530,47 % -0,18
DOLAR 32,528 % 0,25
EURO 34,762 % 0,12
ALTIN GR. 2.476,03 % 0,56
BRENT 87,250 % 0,25
BTC 61.560,53 % 1,18
Haber Giriş: 23.11.2022 - 14:29 | Son Güncelleme: 23.11.2022 - 14:35

“Yapı denetim firmaları iyi denetlenmeli”

TMMOB Jeoloji Mühendisleri Odası (JMO) Adana Şube 2. Başkan Doç. Dr. Mustafa Akyıldız, “Zemin ve temel etütlerde, jeoloji mühendisinin de imzası aranmalı ve yapı denetim firmaları iyi denetlenmeli.” dedi.

“Yapı denetim firmaları iyi denetlenmeli”

TMMOB Jeoloji Mühendisleri Odası (JMO) Adana Şube 2. Başkan Doç. Dr. Mustafa Akyıldız, “Zemin ve temel etütlerde, jeoloji mühendisinin de imzası aranmalı ve yapı denetim firmaları iyi denetlenmeli.” dedi.

Düzce’de yaşanan 5,9 büyüklüğündeki deprem nedeniyle açıklama yapan TMMOB Jeoloji Mühendisleri Odası (JMO) Adana Şube 2. Başkan Doç. Dr. Mustafa Akyıldız, Yapı Denetim Yönetmenliği’nde“Zemin ve Temel Etüt denetiminde Jeoloji Mühendisi onayı”nın olması gerektiği belirtilmesine karşın uygulamadaki eksikliğe dikkat çekti.

Adana merkez ilçelerdeki belediyelerinin zemin ve temel etütlerin denetimini yaptığını belirten Doç. Dr. Mustafa Akyıldız “Ancak Çevre Şehircilik ve İlkim Değişikliği Bakanlığı’nın çıkarmış olduğu Yapı Denetim Yönetmenliği’ne göre hazırlanan zemin ve temel etütlerini denetlenmesi sürecinde jeoloji mühendisinin de onayı gerekiyor. Ancak yapı denetim firmaları,  jeoloji mühendisi istihdam etmiyor ya da İlgili etütleri jeoloji mühendisinden hizmet alımı gibi yöntemlerle onaylatmıyor” dedi.

“Etütler jeoloji mühendislerince denetlenemiyor”

Adana’da faaliyet gösteren yapı denetim firmalarınca zemin ve temel etütlerin jeoloji mühendislerince denetiminin yapılmadığını ifade eden Doç. Dr. Mustafa Akyıldız şunları söyledi:

“Denetim Firmaları Bakanlığın ilgili yönetmeliğe rağmen yapıların, jeoloji mühendisleri tarafından denetlenmesi konusunda çekinceli davranıyor. Ancak bu durum yapılarda denetimin tam yapılamaması sonucunu doğuruyor. Düzce’de yaşanan depremde olduğu gibi olası bir depremde yapılardaki riskin en aza indirilmesi için yapı denetim firmalarınca hazırlanan raporların tam ve eksiksiz olması gerekiyor. Özellikle de yapı denetim firmalarını denetleme yetkisi olan Çevre Şehircilik ve İlkim Değişikliği Bakanlığı’nda ilgili birimlerce yapılan denetimlerde yapı denetim raporunda yönetmelikte de yer alan jeoloji mühendisi onayının da olduğunun denetimi ve tespiti gerekiyor  Ayrıca ilgili belediyelerde hazırlanan ve onay için Belediye getirilen raporlarında yönetmenliğe göre istenmesi gerekmektedir. Burada Belediyelerin ve Bakanlık yetkililerinin yapı denetim firmasını, denetleme görevini titiz şekilde yapması, riski daha da azaltacağına inanıyoruz”

Güvenli şehir vurgusu

Akyıldız, son olarak “Jeoloji Mühendisleri Adana Şubesi olarak halkın güvenli şehirlerde yaşaması ancak bilime dayalı yetkili kişiler tarafından çalışmaların yapılması ve denetlenmesi ile sağlanacağına inanıyor,  Düzce de yaşanan deprem nedeni ile bölgede yaşayanlara geçmiş olsun dileklerimizi iletiyoruz.” diyerek sözlerini tamamladı.

 

 


YORUMLAR

“Yapı denetim firmaları iyi denetlenmeli”
haberine yorum yapın
0 YORUM