29 MART 2024
BIST 100 9.125,29 % 0,50
DOLAR 32,368 % 0,16
EURO 34,964 % -0,29
ALTIN GR. 2.325,57 % 0,22
BRENT 87,260 % 0,43
BTC 70.338,66 % -0,52
Haber Giriş: 30.03.2023 - 14:43 | Son Güncelleme: 30.03.2023 - 15:37

TBorsa Meclisinde 7442 sayılı Torba Yasası, Su Eylem Planı

Tarsus Ticaret Borsası Meclis Başkanı Murat Kaya, geçtiğimiz günlerde TBMM’de kabul edilen 7442 sayılı Torba Yasası ile ilgili Borsa Meclisi’ni bilgilendirdi. 

TBorsa Meclisinde 7442 sayılı Torba Yasası, Su Eylem Planı

Tarsus Ticaret Borsası Meclis Başkanı Murat Kaya, geçtiğimiz günlerde TBMM’de kabul edilen 7442 sayılı Torba Yasası ile ilgili Borsa Meclisi’ni bilgilendirdi. 

Tarsus Ticaret Borsası Mart ayı Meclis Toplantısı, Meclis Başkanı Murat Kaya başkanlığında toplanarak 7442 sayılı Torba Yasası, Su Eylem Planı ve Depremlerle ilgili konular görüşüldü. 

2023 Mart ayı Meclis toplantısı, 2023 Şubat ayı Meclis kararı, Şubat ayı mizanı, Hesapları İnceleme Komisyonu kararı ve Şubat ayı faaliyetlerinin de görüşüldüğü Meclis toplantısında, Meclis Başkanı Murat Kaya, 11 ayın sultanı Ramazan ayının hayırlara vesile olması dileğinde bulunduğu konuşmasında “Geçmiş günlerde oluşan üzerimizdeki deprem sıkıntısını bir nebzede olsa atmış şekilde toplandık. Cenab-ı Allah ülkemizi ve şehrimizi deprem ve afetler olmak üzere kazalardan, belalardan korusun. Bizler düzgün, dürüst ve hayatımızın zorluğunu bilerek yaşamak durumundayız. Her günümüzün, her zamanın bir kıymeti olduğunu asla ve asla unutmamalıyız. Allah hepimizin yardımcısı olsun” dedi. 

Geçtiğimiz günlerde TBMM’de kabul edilen7442 sayılı Torba Yasası ile ilgili de görüşlerini Meclis üyeleri ile paylaşan Murat Kaya ‘7442 sayılı Orman Kanunu ve Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi’ne ilişkin teklifin tarım sektörü için çok önemli olduğunu ifade etti. 

Murat Kaya, kullanılmayan tarım arazilerinin, ekonomiye kazandırılması ve uygun şekilde kiralanarak kamu yararına kullanılmasının amaçlandığının altını çizerek, "Tarımsal üretimi artırmak amacıyla ekilemeyen arazilerimizin kullanılması çok önemli. Teklif kapsamındaki sözleşmeli üretim modeli ve üretim planlamasının tarım ve gıda sanayi için faydalı bir model olduğunu belirtmek isterim” ifadesini kullandı. 

SU EYLEM PLANI 

İklim krizinin yıkıcı etkilerinin azalması için acilen harekete geçilmesi gerektiğini belirten Başkan Kaya “Daha öncede ifade ettiğimiz üzere ‘çok su ile çok ürün alırız’ düşüncesinden kurtulmamız gerek. Tüm afetlerde olduğu gibi kuraklığı engellemeye ve sonuçlarını tamamen bertaraf etmeye insanoğlunun gücü hiçbir zaman yetmemiştir. Ancak alınacak kısa, orta ve uzun vadeli tedbirlerle hem yağışları çok sınırlı da olsa artırmak hem de yağışlar sonucu oluşan suları tasarruflu kullanarak ve itinayla depolayıp koruyarak kuraklığın etkilerini azaltmak mümkündür. Mart ayının ortasında başlayan yağmurlar sevindirici, ancak Torosların yeterli kar yağışı almaması ise düşündürücü. Meteoroloji Genel Müdürlüğü tarafından yayımlanan Alansal Kümülatif Yağış Raporuna göre Akdeniz bölgesinde Mersin ve Tarsus dahil yağışlarda normaline göre yüzde 44, 2022 su yılı dönem yağışına göre yüzde 51 azalma gerçekleştiği bildirildi. Tarımda öngörülen iklim değişiklikleri, üretimi, üretim yerlerini ve hayvancılığı etkileyecek, aşırı hava olaylarının şiddeti, sıklığı ve artma olasılığı tarımda rekoltenin azalması riskini önemli ölçüde artıracaktır. Bu durum doğrudan gıda güvencesi ile ilgilidir. İklim değişikliğinin tarım sektörüne olan etkisi, gıda güvencesi açısından esastır. Türkiye’de iklim değişikliğinin, gıda üretimi ve güvencesi için elzem olan su ve toprak kaynakları ve dolayısıyla kırsal kalkınma üzerinde şiddeti giderek artan olumsuz etkiler yaratması beklenmektedir” dedi. 

DEPREM BÖLGELERİ 

Tarsus’ta ağırladığımız afetzedelerin ihtiyaçları konusunda yardımlarını esirgemeyen Borsa üyelerine teşekkür eden Meclis Başkanı Kaya “Önemli bir konuda Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği tarafından 11 ilimizin ekonomisinin yeniden canlandırılması için 'Tedarikçim Deprem Bölgesinden' projesini başlatıldı. Deprem bölgelerine yönelik sağlanacak tüm desteklerde bölgenin yeniden yapılanmasında ve deprem bölgesi dışındaki işletmelerin mal ve hizmet tedarikinde mümkün mertebe deprem bölgesindeki işletmelere tedarikçi olarak öncelik verilmesi gerekiyor. Ben de buradan iş dünyasına çağrı yapıyorum, bölgedeki firmalarımızı kurulan dijital platformda ürünlerini ücretsiz sergilemeye, tüm işletmelerimizi de bu firmalarla ticaret yapmaya davet ediyorum” şeklinde sözlerini tamamladı. 

 


YORUMLAR

TBorsa Meclisinde 7442 sayılı Torba Yasası, Su Eylem Planı
haberine yorum yapın
0 YORUM