19 MART 2024
BIST 100 8.887,38 % 1,94
DOLAR 32,342 % 0,19
EURO 35,116 % -0,19
ALTIN GR. 2.239,84 % -0,16
BRENT 86,530 % 0,14
BTC 62.654,39 % -7,00
Yazı Giriş: 25.10.2021 - 13:34 | Son Güncelleme: 25.10.2021 - 17:47

Sağlığın yönetimsel becerileri


İnsanoğlunun var olduğu süreler içerisinde yeme, içme ve nefes ihtiyaçları kadar, sağlık ihtiyacına da gereksinimi bulunmaktadır.

Aslında bu gereksinimlerin sonucu olarak ilk olarak M.Ö 6. yüzyılda sağlık hizmetlerinin temelleri atılmıştır. 18. yüzyılla da birlikte hastanelerin hayatlarımıza girdiğini görüyoruz. 18. yüzyıla kadar genellikle hastaların ayaklarına gidilerek verilen hizmetler bu tarihten sonra değişmeye başlamıştır. Ve dünya yavaş yavaş hastanelere kavuşmaya başlamıştır. 20. yüzyılla birlikte de özel sağlık hizmeti veren merkezler oluşmaya başlamıştır.

Sağlık ihtiyaçlarının ortaya çıkardığı hastane sistemleri bugün pandemi ile birlikte daha da önemli hale gelmiştir.

İnsanoğlu oluşan salgınlarda hayatta kalabilmek için sağlık hizmeti veren bu kurumlara ihtiyaç duymuştur.

O zaman, bugün günümüzde hizmet veren hastanelerin hem kamu olsun, hem özel hastanelerin iyi hizmet verebilmeleri için doğru yönetimlere ihtiyacı olduğunu görüyoruz.

Baktığımızda içerisinde yeterince çoklu işlevlerin bulunduğu hastanelerin daha sağlıklı bir yapıya kavuşturulması gerçekten büyük önem taşımaktadır.

Günümüzde Üniversitelerden profesyonel yöneticiler mezun oluyor olsa da çok büyük tecrübelere gerek duyan sistem, maalesef hatalı yönetimlerin oluşmasına neden olmaktadır.

Öncelikle bir hastaneyi yönetmeye doğru noktadan başlamak istiyorsak doğru organizasyon şemalarını oluşturmamız gerekmektedir.

Bugün ülkemizde Kamu, Özel ve Kamu-Özel ortak hastane yapılarına uygun organizasyon şemalarının ayrı ayrı incelenmesi gerekmektedir. Önemli olan kaliteli sağlık hizmetlerini optimal düzeyde verebilmektir.

Maliyetleri her geçen gün artarak devam eden hastanerin yönetim modelleri gerçekten büyük önem taşımaktadır. İçerisinde yoğun emek faktörünün etkili olduğu bu sistemler, her geçen gün yeni problemlerin tekerrür ettiği merkezler haline gelmektedirler.

Standart bir yönetim modelinin oluşturulması ülkenin verdiği hizmetleri daha da ileriye taşıyacaktır.

Peki, bugün sağlık hizmetlerinden ne kadar memnunuz. Memnuniyetlerimiz hangi konularda…

Geçmiş dönemlere baktığımızda sağlığın erişebilirliği konusunda büyük problemler yaşayan ülkemiz bugün sağlığa erişimi inanılmaz kolaylaştırmıştır.

Kolaylaşan erişim sonucunda da kamu hastanelerimizde oluşan yoğunlukların çözümü gerçekten büyük yönetimsel becerileri beraberinde getirmektedir.

Bugün açılan Şehir hastanelerimiz büyük yapıları ile birçok sorunu çözmüş olmakla birlikte başka yeni sorunları beraberinde getirmiştir. Devasal yapıları yönetebilmek ve sürdürülebilirliği sağlayabilmek için doğru geliştirilmiş işletme modellerine ihtiyaç duyulmuştur.

Yine büyüyen özel sektörde yetenekli ve becerileri yüksek sağlık profesyonellerine ihtiyaçlar artmıştır.

İster kamu ister özel olsun bugün hastaneleri işletebilmek büyük becerilere sahip olmayı gerektirmektedir. Hem dünyayı takip edebilmeyi bilebilmek, hem işletmesel modeller geliştirebilmek hem de insan yönetim konularında çok iyi denebilecek seviyelerde olabilmek başarıyı getirecektir.

Farklı işletme modellerini içerisinde taşıyan hastaneler yönetimsel becerileri yüksek olan doğru yöneticiyi bulduğunda, hızlı şekilde hantal yapılardan kurtulup verimli hale gelebilecektir. Büyük bir takım oyununun içerisinde olduğunu unutmayan lider yönetici bulunduğu ortamda ne kadar sorun olursa olsun, sağlık işletmesini yönetimsel becerileri ile en üst seviyeye getirecektir.


YORUMLAR

Sağlığın yönetimsel becerileri
yazısına yorum yapın
0 YORUM