24 NİSAN 2024
BIST 100 9.722,09 % 0,80
DOLAR 32,534 % -0,04
EURO 34,815 % -0,15
ALTIN GR. 2.441,18 % 0,46
BRENT 87,100 % -0,55
BTC 64.810,43 % -2,33
Haber Giriş: 17.03.2023 - 09:50 | Son Güncelleme: 17.03.2023 - 10:26

Organik üretime ağırlık veren Dervişoğlu Grup, üçüncü fabrikasını bu yıl açıyor

Mersin’de 30 bin metrekarelik alanda bakliyat, hububat ve yağlı tohumlar üretimi yapan Dervişoğlu Grup’un, bu yılki üretim hedefi 1.5 milyar TL olduğu belirtildi.

Organik üretime ağırlık veren Dervişoğlu Grup, üçüncü fabrikasını bu yıl açıyor

Mersin’de 30 bin metrekarelik alanda bakliyat, hububat ve yağlı tohumlar üretimi yapan Dervişoğlu Grup’un, bu yılki üretim hedefi 1.5 milyar TL olduğu belirtildi.

Türkiye’de organik bakliyat ihracatının yüzde 40’nı Avrupa birliği, Amerika, Kanada Avustralya Japonya, Güney Kore ve Çin’e ,konveksiyonel ürünleri ise 75 ülkeye ihraç eden Dervişoğlu Grup, üçüncü bakliyat fabrikası için yatırımlarını sürdürüyor.

2023 yılı sonunda 4 milyon Euro bütçeyle kurulacak olan fabrikayla ilgili bilgi veren Dervişoğlu Grup Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Sait Dervişoğlu, “Mersin’de. İnşaatı devam eden ,5 bin metrekare kapalı alan olmak üzere toplam 10 bin metrekare alan üzerinde silolama imkanı olan kırmızı mercimek kırma ve bakliyat işleme tesisimizi 2023 sonunda faaliyete geçirmeyi planlıyoruz. Şu an iki fabrikamızda toplam 150 kişi çalışıyor. Bakliyat ürünlerinin dışında yağlı tohumlar, yem, hububat ve un tesisimiz var glutensiz ve bakliyat unları üretiyoruz. Türkiye’nin ilk organik un fabrikasını kurmuş olmanın mutluluğu içerisindeyiz. Nohut, kırmızı mercimek, fasulye, karabuğdaydan organik un üretiyoruz. Ayrıca organik meyve suyu konsantreleri ve organik yağlar da üreterek her geçen gün portföyümüzü daha da genişletiyoruz. Ar-Ge departmanımız bebek maması ve bakliyat proteini üretimi için proje hazırlıklarını sürdürüyor.”

Avrupa pazarına organik bakliyat

Kazakistan’ın Gökçedağ şehrinde, Haziran ayında 500 dönümlük alanda inşaatına başlanacak ve 2024 yılı sonuna doğru faaliyete geçmesini hedefledikleri 4. organik gıda fabrikası ile ilgili de bilgi veren Dervişoğlu, “ Fabrikamız 20 bin ton silolama ve günlük 350 ton organik bakliyat işleyen üretim hatlarına sahip olacak. Buradan Amerika, Japonya, Güney Kore, Avustralya ve Avrupa pazarına yönelik üretim yapılacak. Kazakistan’ın dışında, Rusya, Özbekistan ve Kırgızistan’da da organik üretim yatırımı yapmak planlarımız arasında.” dedi.

Bakliyat sektöründe ihracat, ithalat ve transit ticaret yaptıklarını, bakliyatın her zaman potansiyel barındıran bir sektör olduğunu ifade eden Dervişoğlu, Dahilde İşleme Rejimi ile yurt dışından getirilen bakliyat ürünlerini işleyip tekrar yurt dışına gönderdiklerini söyledi. Depremden sonra Mersin Limanı’nın üzerinde ağır bir yük oluştuğuna da dikkat çeken Dervişoğlu, “Depremle çıkan yangınla beraber, İskenderun Limanı’nın ağırlığının Mersin Limanı’na kayması sebebiyle işlemlerimiz yavaşladı. Mersin Limanı’nın genişleme çalışmaları devam etmeli. Limanın ivedi olarak büyümesi, kapasitesinin artırılması, limandaki işleyişin devam etmesi gerekmektedir”

Bakliyat ihracatında yasaklar yerine kalıcı çözümler üretilmeli

Bazı bakliyat ürünlerine getirilen ihracat yasaklarına da değinen Dervişoğlu Grup Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Sait Dervişoğlu, ihracat yasaklarının kısa vadeli çözümler olduğunu, kalıcı çözüm üretmek için Dahilde İşleme Rejimi veya ithalat vergilerinin sıfırlanması gerektiğine dikkat çekerek, “Şu anda kırmızı mercimek, nohut, fasulye , pirinç, buğday,mısır ve arpanın ihracat yasağı 7-8 aydır devam ediyor. İhracat yasakları sektörün önünü tıkıyor. Üreticilerin ve çiftçilerin cesaretini kırıyor. Türkiye’de dengeler var sezon sonunda ihraç edilen kırmızı mercimek sezon ortası ve sonuna doğru ithal edilmeye başlıyor. Yani Türkiye hem üretici hem tüketici hem ihracatçı hem de ithalatçı konumundadır. Stratejik konumda olan bakliyat üretimi daha fazla desteklenmeli.” diye konuştu.


YORUMLAR

Organik üretime ağırlık veren Dervişoğlu Grup, üçüncü fabrikasını bu yıl açıyor
haberine yorum yapın
0 YORUM