20 NİSAN 2024
BIST 100 9.693,46 % 1,77
DOLAR 32,500 % 0,08
EURO 34,690 % -0,12
ALTIN GR. 2.499,53 % 0,61
BRENT 86,620 % 0,27
BTC 64.062,21 % 0,84
Haber Giriş: 17.03.2023 - 09:16 | Son Güncelleme: 17.03.2023 - 09:28

Naci Görür: Depreme direnen kentler oluşturarak korkuyu atabiliriz  

Deprem Bilimci Prof. Dr. Naci Görür, "13 milyon sene önce başlamış depremler milyonlarca sene devam edecekse biz de Türk milleti olarak neslimizi bu topraklarda sürdüreceksek, bu ülkeyi ebediyete taşıyacaksak depremleri de durduramayacağımıza göre, depreme direnen kentler oluşturmak suretiyle deprem korkusunu atabiliriz." dedi.  

Naci Görür: Depreme direnen kentler oluşturarak korkuyu atabiliriz  

Deprem Bilimci Prof. Dr. Naci Görür, "13 milyon sene önce başlamış depremler milyonlarca sene devam edecekse biz de Türk milleti olarak neslimizi bu topraklarda sürdüreceksek, bu ülkeyi ebediyete taşıyacaksak depremleri de durduramayacağımıza göre, depreme direnen kentler oluşturmak suretiyle deprem korkusunu atabiliriz." dedi.  

Deprem Bilimci Prof. Dr. Naci Görür, "13 milyon sene önce başlamış depremler milyonlarca sene devam edecekse biz de Türk milleti olarak neslimizi bu topraklarda sürdüreceksek, bu ülkeyi ebediyete taşıyacaksak depremleri de durduramayacağımıza göre, depreme direnen kentler oluşturmak suretiyle deprem korkusunu atabiliriz." dedi.  

"Üzgünüm onu söyleyemeyeceğim" 

Görür, Hilton SA Otel'de, Adana Deprem Eylem Planı Çalışmaları kapsamında gerçekleştirilen Bilimin Rehberliğinde Depreme Dayanıklı Kent Paneli'nde konuştu. "Adanalılar benden önemli bir şey  yok, rahat rahat evinize giriniz diye  bir şey bekliyorlarsa;  üzgünüm onu söyleyemeyeceğim." diyen Görür, "Yakın bir zamanda 50 bin kişi öldü, çoluk- çocuk, kadın- erkek 1 dakikada, bir gecede öldü, onları gömdük. Şu anda da kepçelerle halen daha cesetlerini çıkarıyoruz göçük altından. Bu bir deprem sonucu  oldu. Ama bu deprem bilinmeyen bir deprem değildi. Hiç beklediğimiz bir şey değildi. Tam aksine yıllardır bu depremin geleceği söyleniyordu, yazılıyordu, çiziliyordu. Dünyanın başka bir ülkesi olsa saatler dururdu. Birileri bu hesabı verirdi. Başka türlü hayat normale dönmezdi. Ama şimdi ben görüyorum. bu ülkede böyle bir şey yok, derdi olan da yok." ifadelerini kullandı.  

"Adana deprem dirençli hale getirilebilir" 

Adana havzasının, kim ne derse desin bir levha sınırında ve levha sınırına yakın olduğunu kaydeden Görür,  şöyle konuştu: "İskenderun  körfezinin doğusu levha sınırıdır. Arap Levhası, Afrika Levhası, Anadolu Levhası'nın sınırıdır. Bütün depremler, Dünyanın en büyük depremleri levha sınırlarında meydana gelir. Bu gelecektir, 13 milyon sene önce de bu depremler meydana geldi. Daha milyonlarca sene de devam edecektir. Onun için Adana'yı ne yaparsak yapıp o sınırdan ayırıp aman hiçbir şey yok, deprem her hangi bir şey yapmaz diyemeyiz, dememek de lazım. Ama bir şey söylenebilir. Adana deprem dirençli hale getirilebilir. Depremleri durduramayacağımıza göre, depreme direnen kentler oluşturmak suretiyle deprem korkusunu atabiliriz. Tıpkı Japonlar gibi, tıpkı Çinliler gibi, tıpkı Amerikalılar gibi, bu mümkün,  bunu yapabilecek her şeyimiz var. Adanalılar Türkiye'ye örnek olarak başlatacak bir umut olmalı. İstanbul başta o umut ışığını yakmalıyız. Depremler bizim kaderimiz değildir. Ölmeyeceğiz depremlerde; depremlerde direnecek kentler oluşturabilmeliyiz. Deprem dirençli kentler oluşturmak öyle zor değil. Bu işi formülize etmek o kadar zor değil. Kent dediğimiz zaman 6 bileşene ayırıyorum. Biri yönetim sistemi, halk, yapı stoku, çevre ve eko sistem, ekonomi. Bir kenti deprem dirençli yapmak istiyorsanız, bu 6 bileşeni deprem dirençli hale getireceksin. Bunu deprem dirençli hale getirmek için yöntem de yol da belli." 

Depremler şehir ekonomilerini de olumsuz etkiliyor 

Görür,  depremlerin şehir ekonomilerini de olumsuz etkilediğini kaydederek, "Kahramanmaraş başta olmak üzere Gaziantep'te ekonominin çarklarının durdu. Depremlerin ardından Bu seneler içerisinde müşteri kaybedersiniz, üretim kaybedersiniz, deponuzu kaybedersiniz, uluslararası rekabeti kaybedersiniz, orada çalışacak insanlar olmaz. Çünkü ekonomi büyük bir hasar görür, ekonominin çarkları durunca ekip  ve ekipman kaybedersiniz. Deprem gelmeden önce ekonomiyi de deprem dirençli yapacak çalışmaları  yapmak lazım. Gerçek beka soru budur. Bunu yaparsak umut ışığı yakarız." diye konuştu.  

"Evlerinde hasar yoksa girsinler" 

Prof. Dr. Süleyman Pampal ise, "Adanalılar'ın evlerine girmediklerini duyuyorum. Evlerinde hasar yoksa korkmasınlar, hasarlı yapılara da girmesinler." dedi. Pampal,eski Adana'nın alüvyonlu topraklar üzerine kurulduğunu ve olası bir depremde ivme değerinin 4 kata kadar çıkabildiğini anımsattı. Şehrin büyük kısmının kuzeyde zemini sağlam yerlere kurulduğunu aktaran Pampal, "Deprem üretme potansiyeli maksimum 6,5 depremler olabilir. Bugün yarın olabilecek de değil" ifadelerini kullandı.  

"Bina güçlendirme için yol haritası çıkaracağız" 

Adana Büyükşehir Belediye Başkanı Zeydan Karalar, Türkiye’nin bir deprem ülkesi olduğu gerçeğinin bir an bile akıllardan çıkarılmamasını, bu yüzden depreme dirençli kentler oluşturmak gerektiğini belirtti. Karalar, Adana’da şu ana kadar yapılan incelemelerde 950 kadar ağır hasarlı, 2000’e yakın da orta hasarlı bina tespit edildiğini bildirdi. Orta hasarlı binaların nasıl güçlendirileceğine dair yol haritası çıkarılacağına dikkat çeken Karalar, depremde Adana’nın lojistik kent haline geldiğini ve havalimanına 500 civarında uçak indiğini Adana Havalimanının kapatılmaması çağrısını yineledi. 

"Yeni acılar yaşanmaması için sağlam bir yolculuğa başlamalıyız" 

İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu da depreme dirençli şehirler yaratmak için, vazgeçmemek üzere ve bilimin ışığında büyük bir seferberlik başlattıklarını ortak aklı İstanbul’a, Adana’ya ve diğer şehirlere rehber etmek için çalıştıklarını söyledi. İmamoğlu, "13 milyon insanın bulunduğu bir coğrafyada büyük acılar yaşadık ve yaşıyoruz. 40 gündür ayaktayız. Bir dahaki depremin bu denli yıkım ve acı yaşatmaması için sorunun temelini tespit edip, sağlam bir yolculuğa başlamalıyız." dedi.  

Depremle ilgili vatandaşların kaygılarına gerçekçi şekilde yanıt vermek ve seferberlik başlatmak zorunda olduklarını aktaran İmamoğlu, şöyle devam etti: "Türkiye’de 6 ve 7 şiddetinde depremler olacak ve bunu engellemek mümkün değil ama dayanıklı kentler oluşturmak mümkün. 1999 depreminden gerekli dersleri çıkarıp, yapmamız gerekenleri hayata geçirseydik, bugün bu kadar yıkıma uğramayacak, bu denli acı yaşamayacaktık. Bundan sonrası için gerekeni yapacağımıza söz veriyorum. Yarınlarda çocuklarımızın ve gençlerimizin yıkım yaşamaması için harekete geçmeliyiz. Elbette bu sadece iki belediye başkanının mücadelesiyle olmaz. Ülkenin bütün kurum ve kuruluşları, sivil toplumu ve vatandaşları da sürece dahil ederek çalışmalıyız." 

İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu ve Adana Büyükşehir Belediye Başkanı Zeydan Karalar’ın açılış konuşmalarını yaptığı panelde, Prof. Dr. H. Tarık Şengül-Moderatör, Prof. Dr. Alper İlki, Prof. Dr. Bahar Yetiş, Prof. Dr. Barış Binici, Prof. Dr. Ebru Voyvoda, Prof. Dr. Kayıhan Pala, Prof. Dr. Murat Şeker, Prof. Dr. Naci Görür, Prof. Dr. Süleyman Pambal sunum yaptı.Bilim insanları Adana’nın ve ülkenin genel deprem haritasını paylaştı, olası depremlerle ilgili bilgi verdi, binaların güçlendirilmesi konusunda veri paylaştı. 

 


YORUMLAR

Depreme direnen kentler oluşturarak korkuyu atabiliriz  
haberine yorum yapın
0 YORUM