19 NİSAN 2024
BIST 100 9.467,75 % -0,60
DOLAR 32,601 % 0,39
EURO 34,834 % 0,29
ALTIN GR. 2.503,64 % 0,77
BRENT 87,430 % 1,20
BTC 64.620,84 % 1,72
Haber Giriş: 02.02.2023 - 12:14 | Son Güncelleme: 08.03.2024 - 15:58

Kanser gelecekte korkutmayacak!

Giderek yaygınlaşan ve en büyük sağlık sorunlarından biri olan kanser, dünyadaki tüm ölüm nedenleri arasında kalp-damar hastalıklarından sonra ikinci sırada geliyor.

Kanser gelecekte korkutmayacak!

Giderek yaygınlaşan ve en büyük sağlık sorunlarından biri olan kanser, dünyadaki tüm ölüm nedenleri arasında kalp-damar hastalıklarından sonra ikinci sırada geliyor.

Gerek sağlıksız beslenme gerekse çevresel faktörler derken görülme sıklığı giderek artan kanserin 2030 yılında yaklaşık 27 milyon kişiyi etkilemesi bekleniyor. Bu tabloya rağmen erken teşhis ve tedavisinde son yıllarda hızlı ilerlemeler kaydedilmesi ise umutları artırıyor.

Günümüzde teknolojik gelişmeler, görüntüleme yöntemlerine ulaşmanın kolaylaşması ve tarama programlarının önem kazanmasıyla birlikte kanser tanısının artık daha erken evrelerde konabildiğini söyleyen Medline Adana Hastanesi İç Hastalıkları ve Tıbbi Onkoloji Uzmanı Doç. Dr. Veysel Haksöyler, ülkemizde her yıl yeni kanser tanısı alan kişi sayısının yaklaşık 160 bin olduğunu belirterek ‘4 Şubat Dünya Kanser Günü’ nedeniyle açıklamalarda bulundu.

Erkeklerde daha sık görülüyor

“Dünya Sağlık Örgütü, kanser vakalarındakiyükselmenin üç temel nedenini; yaşlı nüfustaki artış, tütün kullanımı ve obezite görülme sıklığının artmasışeklinde açıklıyor. Kanser görülme sıklığı, dünya genelinde her yıl yüzde 1-2 civarında artıyor.Bu hastalıkta erkekler daha fazla risk altındaki kesimi oluşturuyor. Zira dünya genelinde erkeklerde kansere kadınlara oranla yüzde 25 daha fazla rastlanıyor.Ancak kanser, günümüzde önlenebilir bir hastalık halini almış durumda.Bunun nedeni isetüm dünyada gerek önlenmesine gerekse erken tanısına yönelik yapılan yoğun çalışmalardır” diyen Doç. Dr. Haksöyler, tütün, obezite ve beslenme gibi faktörler üzerinde önleyici tedbirler alınmasının yanı sıra, meme, rahim ağzı ve bağırsak kanserlerinde toplum genelindeyaygın tarama programlarının uygulanması ile kanser görülme sıklığını azaltılabileceğini vurguluyor.

Yeni tedaviler yüz güldürüyor

“Kanser hücrelerinin taşıdığı ancak normal hücrelerde bulunmayan özellikleri belirleyen, etkinliği yüksek, yan etkisi az, bu nedenle de hasta açısından daha konforlu olan biyolojik tedaviler günümüzde kanser tedavisindeki en önemli gelişmelerdir. Teknolojinin ilerlemesiyle beraber tümör hücrelerinin yapısıartık daha iyi anlaşılmış durumdadır. Son zamanlarda kanser tedavisinde klasik kemoterapiye yardımcı veya alternatif olarak akılcı (hedefe yönelik) ilaçlar ve immünoterapi daha fazla yer almaya başlamıştır” diyen Doç. Dr. Haksöyler, bu yeni yöntemlerin kanserli hastaların tedavisindeki başarının artmasını sağladığını söylüyor.

Ortalama yaşam süresi uzuyor

Birçok bilim dalının bir araya gelerek üzerinde çalıştığı kanser tedavisinde kemoterapi, tedavinin en önemli adımlarından birini oluşturuyor. Bu alanda yaşanan gelişmeler de hastanın yaşam süresi üzerinde önemli rol oynuyor. Bugün birçok kanser türünde yaşanan heyecan verici gelişmeler sayesinde, yaşam sürelerinde anlamlı uzamalarsağlanmaktadır” diyen Doç. Dr. Haksöyler, hasta odaklı yaklaşımla kanseri yakın bir gelecekte kronik bir hastalık haline getirerek tedavi etmenin amaçlandığını ifade ediyor.

Sigara kullanımı kanseri tetikliyor

Ülkemizde her yıl yeni teşhis edilen yaklaşık 160 bin kanser vakasınınneredeyse 100 bininin doğrudan sigara kullanımı ile ilişkilendirildiğini kaydeden Doç. Dr. Haksöyler, “Diğer ülkeler ile kıyaslandığında ülkemiz için en büyük sorunlardan biri tütüne bağlı kanserlerdir.Türkiye’de, erkeklerde tütüne bağlı görülen kanserlerde özellikle akciğer ve mesane kanseri sıklığı oldukça yüksektir. Ancak sigara alışkanlığının önüne geçilerek bu kanserlerin önemli bir kısmının önlenmesi mümkün olabilir” diyor.

 

 

 

 


YORUMLAR

Kanser gelecekte korkutmayacak!
haberine yorum yapın
0 YORUM