29 MART 2024
BIST 100 9.079,97 % 3,10
DOLAR 32,358 % 0,13
EURO 34,991 % -0,21
ALTIN GR. 2.315,59 % 1,67
BRENT 86,890 % 1,46
BTC 70.777,94 % 0,10
Haber Giriş: 07.05.2021 - 10:14 | Son Güncelleme: 07.05.2021 - 10:19

İş Dünyasında, Kadın Sivil Toplum Dayanışması

Kadınlar iş dünyasında hak ettikleri yerlere doğru ilerken hemcinslerinin de etkin gelişmelerine  destek olacak bir takım çalışmalar içerisinde yer alıyorlar. Bunlardan en öne çıkanlardan biriside dünyanın beşinci gücü olarak adlandırılan sivil toplum örgütleri.

İş Dünyasında, Kadın Sivil Toplum Dayanışması

Kadınlar iş dünyasında hak ettikleri yerlere doğru ilerken hemcinslerinin de etkin gelişmelerine  destek olacak bir takım çalışmalar içerisinde yer alıyorlar. Bunlardan en öne çıkanlardan biriside dünyanın beşinci gücü olarak adlandırılan sivil toplum örgütleri.

Özellikle kadın gücünün ekonomik değere dönüşmesi yönünde etkili aksiyonlar alan STÖ (Sivil Toplum Örgütleri) yeni dünya felsefesiyle, değişen iş yapma şekillerini kadınların kariyerlerine katkı sunacak sonuçlara dönüştürüyorlar.

Dijital ekonominin fiziki aksiyonlardan, yaratıcı zihinsel sisteme dönüşmesiyle iş kadınının kariyer basamaklarında hızla yükseldiğine tanık oluyoruz.

Bunun doğal yansımasını da farklı kulvarlarda söz sahibi olan lider kadınların süreçlerde yer alması ve kadınların dünyanın daha yaşanır koşullar sunmasına katkı sağlamasın da görüyoruz.

Elbette pandemi koşulları kadınların istihdam içerisinde ki payının yükselmesini ciddi anlamda zorlaştırdı.

Bunca zorluğa rağmen, geleceğe yatırım yapılabilecek eşitlikçi ve kapsayıcı bakış açılarıyla, dayanıklılık potansiyeli güçlü kadınların karar verici pozisyonlarda yer alması ile kaybedilen bu açığın kapatılabileceğine inanıyorum.

Bu nedenle yarının lider kadınının bugünden rolünü üstlenmesi ve stratejiler belirlemesi gerekmektedir. Başkalarına bir beklenti içerisine girmeden destek vermenin hazzı kadar; STÖ de gönüllü olmanın toplumsal gelişimde aktif rol alması adına kadınların yükleneceği misyonun önemi artmaktadır.

Nitekim eşit cinsiyet temsiliyle topluma değer yaratacak eko sistemi harekete geçirecek bu konuda bilgi, birikim ve desteğiyle savunuculuk rolü üstlenen kadın dernekleri iş dünyasında kadınları bu yolda geliştirmek misyonu ile çalışmaktadır.

Bu STÖ’ler den biriside geçen hafta sonu arama konferansının içerisinde yer aldığım Yönetim Kurulunda Kadın Derneği (YKKD) dir.   Derneğin temel amacı, yönetim kurullarında kadın temsilini arttırarak toplumsal kalkınmayı desteklemektir. Program, yönetim kurulu üyeliği alanında saygın akademik kurumların akredite ettiği, sertifika programıdır.   Programın ana unsurlarından bir diğeri de ülkenin en etkin iş insanları ve kanaat önderlerinden mentorluk alma imkânı tanıyan şirketler arası mentorluk sistemidir. YKKD bir yandan bu özgün programı devam ettirirken, yönetim kurullarında kadın temsil oranının artırılması yönünde iletişim, işbirliği, farkındalık ve bilgi paylaşım platformu olarak çalışmalarını yürütmekte olduğunu belirtmektedir.

Bir diğer örnek olarak da Türkiye Kadın Girişimciler Derneği’nden (KAGİDER) bahsetmek isterim. Özellikle girişimcilik yoluyla kadının güçlenmesini hedefleyen bir sivil toplum kuruluşu olduklarını belirtip kadının sadece ekonomik olarak değil politik ve sosyal olarak da güçlenmesini hedeflediklerini ifade ederek kendilerini tanımlıyorlar.

“KAGİDER,  kadın girişimciliğini ve ekosisteminin gelişmesi için yasal altyapının oluşmasını teşvik etmekte ve girişimci kadının  finansal kaynak erişimine ulaşmasında da   yol gösterici  çalışmalar yürütmektedir.

Bunların yanı sıra Çukurova Bölgemizden de bir örnek ile devam edeyim. İki dönem Yönetim kurulu başkanı olarak görev almaktan mutluluk duyduğum Girişimci İş Kadınları Derneğin’den (GİŞKAD)  bahsetmek istiyorum. GİŞKAD,  yenilikçi fikirlere değer veren, girişimci ve üreten kadınlara katkı sunan bir sivil inisiyatiftir. İş kadınlarının  yetkinliklerinin ve sayısının  arttırmasını hedefleyen projeler yapmaktadır. Ayrıca GİŞKAD,  dijitalleşmeyi, inovasyonu ve doğru yeteneklere yatırım yapmayı önceliği olarak belirleyerek kadının iş dünyasında ki yeri için önemli destekler sunmaktadır.

Yine bölgemizde yer alan İŞKAD (Adana İş Kadınları Derneği),   iş kadının ekonomi dünyasında etkin yer alması için çalışmalarına devam eden diğer bir sivil toplum kurumudur.

Bir diğer kuruluş ise  TÜRKONFED İş Dünyasında Kadın Komisyonu üyesi olan 44 dernek,    kadının iş dünyasında etkin olması adına  birlikte ortak çalışmalar yürütmektedir.

Yukarıda örneklerle bahsettiğim sivil toplum kuruluşlarının destekleri sayesinde yeni bir güç kültürü yaratmak işten bile değil. Biz artık gücü;  yenilikçilik, iyilik, adalet, gelişme, anlayış ve sevgi için kullanan bireylerin ışığında yeşereceğiz. Yüksek enerjili,  alçakgönüllülükle iş yapan, sosyalleşmiş karizmayı barındıran lider kadınların, ekonomik ve sosyal krizleri sonlandırmada etkin rol alacağı bir döneme doğru ilerlemekteyiz.

Mutlu Kadın, mutlu işyeri ve başarılı ekonomi ancak iş dünyasının bilinçlenmesiyle mümkündür.  Bu bilinçse,  savunuculuk temelli sivil toplum örgütlerinin  ilham ve cesaret veren başarılı uygulamalarıyla  etkin hale gelecektir.  

 


YORUMLAR

İş Dünyasında, Kadın Sivil Toplum Dayanışması
haberine yorum yapın
6 YORUM

Sehernaz Haciismailoglu

Sayın başkanım zevkle okudum .Tebrik ediyorum,. Yolunuz açık başarılarınız daim olsun 👍👏💐


Dilek özdemir

Kaleminize, dilinize emeğinize sağlık🙏🏻 Ne güzel yazmışsınız 🌸


Murat Üngör

Özellikle girişimci,iş yeri sahibi olan kadınların varlığı ve bu sayının artması daha çok kadının iş bulması kendi ayaklarının üstünde durması demektir.Bu her geçen gün sivil toplum dayanışmasına önemli bir katkıdır...Yine çok güzel bir yazı olmuş Ayferi hocam tebrikler 👏👍💐


Bahar Aydın Boyacı

Ne güzel yazmışsınız elinize sağlık Ayferi Hocam , şu günlerde en keyif aldığım yazılardan biri gerçekten 👍


Fatma Kozacıoğlu

Çok beğendim yazınızı. Çok önemli saptamalarda bulunmuşsunuz. Referans alınacak dikkat çekici ifadele var. Kadının iş yaşamındaki yeri ve rolü hakkında son yıllarda okuduğum en iyi yazı.