29 MART 2024
BIST 100 9.087,89 % 0,09
DOLAR 32,370 % 0,16
EURO 34,963 % -0,29
ALTIN GR. 2.325,36 % 0,21
BRENT 87,260 % 0,43
BTC 69.961,78 % -1,05
Yazı Giriş: 03.06.2021 - 14:30 | Son Güncelleme: 03.06.2021 - 14:32

Geri dönüşüm gelecektir vazgeçemeyiz


Bu yılın başından itibaren plastik hurda ithalatına getirilen yasaklamanın ardından Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nca 18 Mayıs tarihinde yayımlanan genelge ile plastik hurda ithalatında aranan saflığın yüzde 1 olarak belirtilmesi nedeniyle sektör hurda ithal edemediği için çalışamaz hale geldi.

Plastik geri dönüşüm sanayinin merkezlerinden olan Adana, ithalat yasağı nedeniyle yılın başından bu yana her ortamda sorunlarını dile getirmekte ve çözüm konusunda çaba göstermekte. Adana Plastik Geri Dönüşüm Sanayicileri, bu konuda bir platform kurarak yaptıkları işi anlatmaya çalışmaktalar. Hurdalardan ekonomik değer yaratarak ülkemizin kalkınmasına büyük katkı verdiklerinden çevre duyarlılığına kadar her alanda sorumluluk üstlendiklerini belirtiyorlar. 'Bizler işini iyi yapan üreticiler olarak, değil çevreyi kirletmek çevreyi kirleten malzemeleri geri dönüştürerek dünyamızın temiz kalması için en büyük desteği veriyoruz. Her sektörde olduğu gibi bizim sektörümüzde de işini düzgün yapmayanların olabileceğini kabul ediyoruz. Bu konuda hükümetimiz ile birlikte çalışmaya hazırız' diyen sektör temsilcileri, 'Yaptığımız işe bakılır ise bizlerin sıfır atık projesinin en büyük destekçilerinden olduğumuz da görülecektir' diyorlar.

Öncelikle Plastik Geri Dönüşüm Sanayi’nin Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği’nde meclisi olan bir sektör olduğunun bilinmesinde fayda olduğunu düşünüyorum. Her sektörün zaman zaman sorunlarının olduğu ve bu sorunlara iktidarlarla birlikte çözümler üretilerek ilerlendiği de bir gerçektir. Plastik Geri Dönüşüm Sanayicileri'nin de sorunlarının bu çerçevede ele alınarak sektör bileşenleri ile bir araya gelinmesinde ve ortak akılla bu sorunun da çözülmesinde fayda var.

Devletimiz, bugüne kadar verdiği teşviklerle birlikte 1.345 lisanslı firmanın kurulmasını sağlamış ve bu firmalara da kapasiteleri çerçevesinde ithalat yapabilme izni vermiş. Şimdi bu iznin tanıdığı hakları ortadan kaldıracak genelgelerle adeta sektörün ham madde ithalatını yasaklamış durumda. Adana Plastik Geri Dönüşüm Sanaycileri Platformu adına açıklamalar yapan Kamil Dönmezoğlu,“Devletimizin teşvikleri ile kurduğumuz ve 300 bin kişiye doğrudan istihdam sağladığımız tesislerimiz hammadde bulamadığımız için kapanmanın eşiğine geldi. Bize ‘yerli hurda kullanılsa olmaz mı?’ diyorlar yerli hurda bizim kapasitemizin sadece yüzde 8’ini karşılıyor. Kapasitemizin yüzde 92’sini ne ile karşılayacağız, yüzde 8 kapasite ile hangi işletmenin üretime devam etmesi mümkündür?” diye haklı bir soru soruyor.

İklim değişikliği başta olmak üzere doğaya verilen zararların azaltılması için üretilen malzemelerin defalarca geri dönüştürülüp kullanılması gerektiği herkesin üzerinde mutabık kaldığı bir konu. Doğadaki karbon ayak izimizi azaltmak zorundayız. Bunun yolu da geri dönüştürülmüş ham madde kullanılmasından geçiyor. Dünyanın gelişmiş ülkeleri ve büyük şirketleri artık geri dönüştürülmüş malzemeden üretilen ürünlere daha fazla para verip almak istiyorlar hatta bu konuda çok katı şartlar uyguluyorlar. Bu ülkeler ve şirketler bunu dünyaya karşı sorumluluk olarak görüyorlar. Böyle bir anlayışın hakim olduğu günümüzde hükümetin bir kararla plastik atıkların ithalatını yasaklayacak uygulamaların içine girmesini anlamak oldukça zor.

Plastik Geri Dönüşüm Sanayicileri, bu sorunun sadece kendilerinin değil tüm ülkenin sorunu olduğunu ve sonuçları ile kısa zamanda yüzleşmek zorunda kalacağımızı da belirtiyorlar. Milyarlarca dolarlık yatırımların devre dışı kalması ile milli servetin heba edilmiş olacağını ifade eden Plastik Geri Dönüşüm Sanayicileri, “Bugün geldiğimiz noktada ithalatın önündeki engeller kaldırılmazsa milyarlarca dolarlık tesisler kapısına kilit vurmak zorunda kalacak, doğrudan ve dolaylı olarak bu işten ekmek yiyen insanlar işinden, ekmeğinden olacak. Türkiye, ihtiyaç duyulan hammadde için milyarlarca dolar daha fazla ithalat yapmak zorunda kalacağı gibi üretimde geri dönüştürülmüş hammadde kullanmadığı için birçok ürünü gelişmiş ülkelere satamayacak. Üstelik plastikten ürettiği ürünleri daha pahalıya mal ettiği için fiyat tutturamayacak ve ihracat pazarlarında da kan kaybedecek.” diye açıklamalarını sürdürüyorlar.

Zararın neresinden dönülürse kardır. Bu anlamda sektör temsilcilerini dinlemekte, önerilerini almakta ve ortak bir noktada buluşarak sorunları çözmekte fayda var. Ancak sektör de kendi içindeki çürük elmalarla mücadele konusunda elini taşın altına koymak ve çevreyi kirletenlerle, bertaraf edilmesi gereken atıkları rast gele çevreye dökenlerle mücadeleye her anlamda destek olmak zorunda.


YORUMLAR

Geri dönüşüm gelecektir vazgeçemeyiz
yazısına yorum yapın
1 YORUM

Yakup

Plastik geri dönüşümcülerin sesi olduğunuz için teşekkür ederiz. Devlet büyüklerimiz inşallah bu sıkıntımıza biran önce çare olurlar.