29 MART 2024
BIST 100 9.079,97 % 3,10
DOLAR 32,357 % 0,12
EURO 35,020 % -0,13
ALTIN GR. 2.324,18 % 0,16
BRENT 86,890 % 1,46
BTC 70.730,31 % 0,04
Yazı Giriş: 24.01.2022 - 10:16 | Son Güncelleme: 24.01.2022 - 10:20

Enerji krizi, üretim ve ihracatımızı vuracak


Dışa bağımlı olduğumuz enerji konusunda kriz gittikçe büyüyor. İran’dan gelen doğal gaz hattında 10 günlük süreyle yaşanan sorunlarla başlayan süreç, fabrikaların doğal gaz kullanımını yüzde 60 ile sınırlandırmayla devam etmiş ve bugün geldiğimiz noktada da Organize Sanayi Bölgeleri ve bölge dışındaki sanayicilere üretim için elektrik kullanımının 3 günlük süre ile durdurulması ile devam etmekte. Bu sürenin yeterli olup olmayacağı ise henüz net değil.

Ülkemizin elektrik kurulu gücü, üretim ve tüketimine baktığımızda TEİAŞ verilerine göre Türkiye geçen yıl sonu itibarı ile 99.819 MW kurulu santral gücüne sahip. 331,5 TWh elektrik enerjisi üretirken, 329,6 TWh da tüketim gerçekleştirmekte. Bu üretimin yüzde 20’ler seviyesindeki kısmı ise doğal gaz çevrim santralleri tarafından üretilmekte ve sorun da buradan çıkmakta.

Türkiye’nin elektrik enerjisi üretiminin kaynaklara göre dağılımına bakacak olursak, TEİAŞ’ın sitesinden aldığım 2020 verilerini içeren ama çok büyük oranda değişim göstermediğini düşündüğüm aşağıda göreceğiniz tablo her şeyi net olarak ortaya koymakta.

Enerji krizi, maalesef istihdamı, üretimi ve ihracatı ciddi bir şekilde etkileyecek görünmekte. TİM Başkanı İsmail Gülle’nin belirttiği üzere Türkiye dakikada 1,6 milyon dolar ihracat yapmakta ve bu yıl ki hedefi ise dakikada 2 milyon dolar ihracat yapar hale gelmek. Bu rakamlar 24 saat esasına göre üretim yapıldığı düşünüldüğünde zararın büyüklüğü daha anlaşılır sanırım.

Organize Sanayi Bölgeleri Üst Kuruluşu (OSBÜK) Başkanı Memiş Kütükcü, üretimin ve ihracatın artış ivmesi gösterdiği bu dönemde OSB’lerde yaşanan elektrik kesintilerinin sanayicileri zorladığını, OSBÜK olarak konuyu yakından takip ettiklerini, Türkiye’den bazı yetkililerin de İran’a giderek sorunu çözüme kavuşturmaya çalıştıklarını söylemekte ve temennilerinin hasar büyümeden, üretimin daha fazla kesintiye uğramadan bu problemin çözülmesi yönünde olduğunu ifade etmekte.

Organize Sanayi Bölge Başkanları da benzer açıklamalar yaparak bu kesintilerin üretim ve ihracat üzerinde yaratacağı olumsuz etkiye vurgu yapmaktalar. Kesintilerin devam etmesinden duydukları endişeyi dile getiren Başkanlar bu zor günleri dayanışma ruhu ile birlikte atlatılacağını ifade ederek gelecek yıllarda böyle sıkıntılar ile karşılaşmamak için şimdiden tedbir alınması gerektiğini söylüyorlar.

TEİAŞ ise yapmış olduğu açıklamada, “Ağrı ili Gürbulak giriş noktasından ülkemize gelen doğal gaz iletim hattının İran tarafında kalan arızasından dolayı doğal gaz Kombine Çevrim Santrallerine gaz kısıntısı uygulanacağından, elektrik arz talep dengesinin sağlanması maksadıyla gerek iletim sistemine gerek ise dağıtım sistemine bağlı mesken ve ticarethane harici kullanıcılara program dahilinde kısıntı uygulanacaktır. Hangi kullanıcılara kısıntı uygulanacağı ve kısıntı miktarı ile ilgili, Dağıtım Şirketleri ve Teşekkülümüz tarafından bilgilendirme yapılacaktır.” denilmekte. 

Bu elektrik kesintileri yoğun enerji talebi olan sektörler başta olmak üzere sanayinin tüm alanlarında üretim ve ihracata ciddi zarar verecektir. Bugün önemli olan bu zararı en aza nasıl indirebiliriz ve bundan sonraki yıllarda bu tür zararlarla karşılaşmamak için ne tür tedbirler alabilirizin üzerinde durmamız lazım.

Enerjide dışa bağımlı bir ülkeyiz bunu belki tamamen ortadan kaldıramayabiliriz ama büyük oranda azaltabiliriz. Bunun için atılması gereken en önemli adım karalarda ve denizlerde sürdürdüğümüz hidrokarbon yatakları ile ilgili arama faaliyetlerini daha da hızlandırırken sahip olduğumuz güneş, rüzgâr ve hidroelektrik potansiyelini tam anlamıyla kullanır hale gelmektir. Bunun yanında emre amade enerji ihtiyacını karşılayacak en büyük yatırımlarımızdan biri olan ve ilk ünitesi Cumhuriyetimizin 100. Yılında devreye alınması planlanan Akkuyu Nükleer Güç Santrali’nin diğer ünitelerinin de yapımının hızlandırılmasına ve ikinci nükleer güç santralinin de vakit geçirmeden tüm süreçlerinin tamamlanarak inşa aşamasına geçirilmesine ihtiyaç var.


YORUMLAR

Enerji krizi, üretim ve ihracatımızı vuracak
yazısına yorum yapın
0 YORUM