19 NİSAN 2024
BIST 100 9.673,93 % 1,57
DOLAR 32,587 % 0,35
EURO 34,844 % 0,32
ALTIN GR. 2.506,85 % 0,90
BRENT 86,960 % 0,66
BTC 64.550,35 % 1,61
Haber Giriş: 17.03.2023 - 09:23 | Son Güncelleme: 17.03.2023 - 09:28

Doğru'dan "Seçimden sonra tarım sektöründeki sıkıntılar revize edilmeli" çağrısı

Adana Çiftçiler Birliği Başkanı Mutlu Doğru, “Seçimden sonra iktidara hangi siyasi parti gelirse gelsin tarım sektöründeki yaşanan sıkıntıları revize etmesi ve Tarım Kredi Kooperatiflerini de masaya yatırması şarttır” dedi. 

Doğru'dan "Seçimden sonra tarım sektöründeki sıkıntılar revize edilmeli" çağrısı

Adana Çiftçiler Birliği Başkanı Mutlu Doğru, “Seçimden sonra iktidara hangi siyasi parti gelirse gelsin tarım sektöründeki yaşanan sıkıntıları revize etmesi ve Tarım Kredi Kooperatiflerini de masaya yatırması şarttır” dedi. 

Adana Çiftçiler Birliği Başkanı Mutlu Doğru, “Seçimden sonra iktidara hangi siyasi parti gelirse gelsin tarım sektöründeki yaşanan sıkıntıları revize etmesi ve Tarım Kredi Kooperatiflerini de masaya yatırması şarttır” dedi. 

Ülkemizin tarımdaki ilk sivil toplum kuruluşu olarak 93 yıl önce kurulan Adana Çiftçiler Birliği’nin 46. Olağan Genel Kurulu gerçekleştirildi. Mevcut Başkan Mutlu Doğru, genel kurula katılan üyelerinin tamamının oyunu alarak yeniden seçildi. Doğru, son ​iki​ yılı değerlendirdiği konuşmasında, tarımın geleceğine yönelik önemli mesajlar paylaştı.  

Adana Çiftçiler Birliği İzzettin Özgiray Toplantı Salonu’nda, Eski Güney Yüreğir Sulama Birliği Başkanı İhsan Oğuz Beyarslan’ın divan başkanlığında gerçekleştirilen genel kurula çiftçilerin yan​ı sıra ​Adana Büyükşehir Belediye Başkanı Zeydan Karalar​ ile ​konuğu Jeofizik Yüksek Mühendisi Prof. Dr. Övgün Ahmet Ercan ​da katıldı.​  

Kapalı yeraltı basınçlı sulama sistemine geçilmeli  

Başkan Doğru, genel kurulun açılışındaki konuşmasında, Türk tarımının son ​iki​yılını değerlendirirken, iklim değişikliğine değinerek, çok büyük bir tehlike olduğunu anımsattı. Doğru, “Biz hep tarım önemlidir, tarım şarttır, tarım hayattır diyoruz. Ama önümüzde çok büyük bir tehlike var, o da iklim değişikliği. Adana’da ovanın içerisinden geçen Seyhan, Ceyhan Nehirlerini, doğumuzdan geçen Asi Nehrini, batımızdaki Berdan Nehrini bu ovadan çıkarın. Barajları kapatın, kurutun, nehirleri, göletleri kurutun Çukurova’nın Niğde’den, Aksaray’dan Konya Ovası’ndan hiçbir farkı kalmaz. Tek farkımız sadece su, iklim ve toprak farkı değil. Su tarım için çok çok önemli. O yüzden bir an önce Kapalı Yeraltı Basınçlı Sulama projesinin Çukurova’da da hayata geçmesi lazım. Çünkü barajdan bırakılan 100 litre suyun 75 litresi tarım topraklarına ulaşıncaya kadar kayboluyor.”dedi.  

Pandemide tarımın önemi anlaşıldı  

Başkan Mutlu Doğru,  pandemi sürecinde tarımın öneminin birçok kesim tarafından çok daha iyi anlaşıldığını ancak, tarımın büyük sorunlarla karşılaştığını bildirdi. Özellikle girdi maliyetlerindeki artışın üreticiyi de tüketiciyi de üzdüğünü aktaran Doğru, "Bilhassa ithal edilen ürünlerde girdi maliyetleri çok arttı. Yem, gübre, tohum gibi tarım ürünlerinin maliyetlerinin aşırı artması, piyasalarda sebze-meyvenin, etin, sütün, yumurtanın fiyatlarının yükselmesine neden oldu." ifadelerini kullandı.  Gıda enflasyonunun çiftçinin üstüne yüklendiğini ardından ise bazı yasaklarla da karşılaştıklarına dikkat çeken Doğru, şöyle devam etti: "Döviz ihtiyacı olan ve dış ticaret açığı  bulunan ülke iken bazı ürünlerde ihracat kısıtlamaları ile karşılaştık. Narenciyede, süt ve süt ürünlerinde, soğanda patateste, domateste karşılaşmıştık. Türkiye’ye yetmeyen ürünlerde bazı kısıtlamalar olabilir. Mesela yağda, unda, şekerde üretim ülkemizde yeterli değilse ihraç etmeyelim ama Türkiye’ye yeten, hatta fazlası olan, ihracatta da katma değer yaratan ürünlerin ihracatının yasaklanmasını  mantığını anlamak mümkün değildir.” 

Piyasanın sattığı gübreyi daha pahalı satmak kooperatifçilik değil  

Türkiye’nin seçim sürecine girdiğine vurgu yapan Doğru, “Seçimden sonra iktidara hangi siyasi parti gelirse gelsin tarım sektöründeki yaşanan sıkıntıları revize etmesi ve Tarım Kredi Kooperatiflerini de masaya yatırması şarttır” diyerek, bunun sebeplerini şöyle açıkladı: “Son üç yılda birçok tarım ürününde fiyat dengesizlikleri de yaşadık. Pamukta fiyat dengesizliği yaşadık, 3 sene önce pamuk fiyatları aşırı iyiyken, geçen sene yerlerde süründü. Pamuk üreticisi ektiğine pişman oldu. Ayçiçeğinde de durum aynı. Ülkemiz ayçiçeği üretiminde neredeyse kendi kendine yetecek vaziyete gelecekken, ayçiçeği fiyatı geçen sene o kadar düştü ki, yine çiftçimiz ektiğine pişman oldu. İki sene önce yerfıstığı fiyatları yerlerde süründü, fiyatı maliyetini altındaydı. Çukobirlik’e gittik, 'bir kamyon ürün alın fiyat açıklayın, piyasayı regüle edin' dedik olmadı.  Kooperatifler de yanımızda durmadı. Halbuki kooperatifler bizim. Tarım kredi kooperatiflerini de girdi maliyetlerini düşürmek için yaptığı girişimlerde etkisiz kaldığı için eleştiriyoruz. Piyasada 9.5 -10 lira olan  üre gübreyi Tarım Kredi Kooperatifi  11.50 - 12 TL’ye satıyorsa bunun adı kooperatifçilik değildir.” 

Başkan Doğru, sivil toplum kuruluşları, tarım kuruluşları, yerel yönetimler ve çiftçilerin el ele vermesi gerektiğini belirterek, "Akdeniz meyve sineği var" dediklerinde tüm ilaçlama araçları ile çiftçinin yanında yer alan Adana Büyükşehir Belediye Başkanı Zeydan Karalar'a teşekkür etti. Doğru, " Ayrıca dağ köylerinde güzel bir projesi var. Köylülere fide dağıtarak, gübre ve tohum dağıtarak  seracılığın gelişmesine destek veriyor. Bu dayanışmanı devamını temenni ediyoruz” dedi. 

"1 metrekare verimli araziyi imara açmadım" 

Adana Büyükşehir Belediye Başkanı Zeydan Karalar ise Seyhan Belediye Başkanlığından beri 1 metrekare verimli araziyi imara açmadığı ve açmayacağını söyledi. Karalar, “Kendi kendine yeten bir ülkeden saman, pamuk, buğday ithal eden, dış ülkelerin çiftçisini finansa eden bir ülke konumuna gelmek benim de zoruma gidiyor. Önümüzdeki süreçte tarım alanında liyakatli çalışmalar yaparak ülkemizi tekrar kendi kendine yetebilen bir ülke haline getireceğiz. Her zaman çiftçilerimizin yanında olduğumuzu göstermek için buradayım” diye konuştu.  

Ercan: Tarım alanlarını imara açıp heba ederseniz doğa sizden intikam alır 

Genel kurula Başkan Zeydan Karalar'ın konuğu olarak katılan Deprem Bilimci Prof. Dr. Övgün Ahmet Ercan ise, tarım alanlarının imara açılmasını doğru bulmadığını söyledi. Ercan, "Tarım alanlarını heba ederseniz doğa sizden intikam alır. İmar afları ile insanları kandırabilirsiniz ama doğayı kandıramazsınız. Tarım alanlarının bir zamanlar 30 milyon hektar iken bugün 23 milyon hektara gerilemesi yani 7 milyon hektar alana inşaat yapmak cinayettir. Bütün Anadolu uygarlıklarında kentler kayalık dağlara doğru yapılmıştır, bugün ise ovalara yapılıyor. Artık her yapı için yapı kimlik belgesi çıkarılmalıdır" ifadelerini kullandı.   

Tek listeyle gidilen seçimde; Mutlu Doğru ve yönetimi genel kurula katılan üyelerin tamamının oyunu alarak  yeniden başkan seçildi.  Yönetim Kurulu; Prof. Dr. Bülent Özekici, Sinem Özkan Başlamışlı, Mehmet Yücel Ener, Mehmet Özler, Cabbar Sekman, Ahmet Yasin Milli, Hasan Kodal, Harun Özkan, Berna Tekinalp ve Yiğit Özşahin’den oluştu. Denetleme Kuruluna ise; Fırat Özkan, Turgut Taşa ve Murat Töle seçildi. 


YORUMLAR

Doğru'dan "Seçimden sonra tarım sektöründeki sıkıntılar revize edilmeli" çağrısı
haberine yorum yapın
0 YORUM