Yapay zeka işsizlik mi getirecek?

Üsküdar Üniversitesi Sosyoloji Bölümü Başkanı Prof. Dr. Barış Erdoğan, yapay zekanın insan hayatına etkilerini değerlendirerek, işsizlik endişesini tetiklediğini belirtti.

Yapay zeka işsizlik mi getirecek?
Yayınlama: 01.05.2024
A+
A-

Üniversiteden yapılan açıklamada Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın teknolojiyle ilgili görüşlerine yer verildi. Erdoğan, teknoloji konusunda genel olarak insanların iyimser olduğunu belirtti. Ancak şunları ekledi: “Teknoloji bütün sorunlarımıza çözüm bulacak diyorlar. Evet, buluyor ancak teknolojinin getirdiği işlerle birlikte yok ettiği işler de var. Yapay zeka, birçok yeni iş alanı oluşturuyor ancak bir o kadarını da ortadan kaldırıyor, hatta daha fazlasını.”

Yapay zekanın iş modellerini değiştirdiğini vurgulayan Erdoğan, şu değerlendirmeyi yaptı: “Bir tarafta 100 iş kaybolurken, yerine 5 yeni iş geliyor. Peki, bu durumda 95 kişi ne olacak? Nasıl uyum sağlayacağız? Daha az nitelik gerektiren sektörlerde çalışan binlerce işçi ne yapacak? Mavi yakalıların sayısı azalıyor. Eksile eksile gidiyorlar. İkinci tehdit dalgası ise beyaz yakalılar için olacak. Ofis işlerinin büyük bir kısmını, analiz işlerinin çoğunu yapay zeka üstlenecek, hatta bunu şimdiden yapmaya başladılar.”

Erdoğan ayrıca yapay zekanın otomatik olarak maillere cevap verdiğini belirterek, “Bu da gösteriyor ki, beyaz yakalıların önemli bir kısmı gereksizleşmiş durumda. Birçok insan gelecekte ‘Biz ne yapacağız?’ diye düşünecek. Para nasıl kazanılacak, kim harcayacak? İşte gereksizlik buradan başlıyor. Üretemiyorsun, para kazanamıyorsun, kazanamadığın için de tüketemiyorsun. Sonuç olarak sistem için gereksiz bir konuma düşüyorsun. ‘Gereksizler’ aslında bunun daha nazikçesi. Aslında ‘sınıf altı’ denilen bir kavram var.”

Kaynak: HABER MERKEZİ

Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.