Sıcak geçen havalar Kene tehlikesini arttırdı!

Prof. Dr. İlhan Çetin, Kırım Kongo Kanamalı Ateşi (KKKA) hastalığını bulaştıran kenelerin hava sıcaklığının mevsim normalleri üzerinde seyretmesinden dolayı doğada erken görülmeye başladığını söyledi.

Sıcak geçen havalar Kene tehlikesini arttırdı!
Yayınlama: 26.04.2024
A+
A-

Sivas Cumhuriyet Üniversitesi Tıp Fakültesi Halk Sağlığı Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. İlhan Çetin, kenelerin doğada bulunmasının Kırım Kongo Kanamalı Ateşi (KKKA) hastalığının da ortaya çıkmasına neden olduğunu ifade etti.

Çetin, kenelerin bahar aylarında sıcaklığa bağlı olarak ortaya çıktığını ve ekime kadar doğada bulunduğunu belirtti. Geçen yıl vakaların yaklaşık yüzde 50 oranında azaldığını ve bunun nedeninin baharın geç gelmesine bağlandığını söyledi.

Ancak bu yılın mart ayının ortalarından itibaren hava sıcaklıklarının hızla artmasıyla birlikte kene vakalarının daha erken başladığını ve hatta nisan ayının başlarında ölümler olduğunu belirtti. Bu nedenle 2024 yılında tedbirlerin artırılması gerektiğini vurguladı.

İç Anadolu Bölgesi’nde özellikle haziran ayı sonlarına doğru sıcaklıkların arttığını ve bu durumun kenelerin çıkmasında etkili olduğunu belirtti. Tarım ve Orman Bakanlığı ile Sağlık Bakanlığı’nın KKKA hastalığına karşı tedbir alma sürecine girdiğini ve vatandaşlardan da kenelere karşı tedbirli olmalarını istedi.

Çetin’e göre, kış ve sonbahar aylarında doğada kenelerin görülmediğini ancak baharın erken gelmesiyle vakaların arttığını ifade etti. Bu yıl özellikle İç Anadolu’nun kuzeyi ve Karadeniz Bölgesi’nde vaka sayılarının arttığını belirtti. Vakaların en yoğun olduğu bölgelerin Çorum, Yozgat, Tokat, Sivas, Giresun, Gümüşhane, Erzincan ve Erzurum olduğunu söyledi.

Çetin, KKKA hastalığının başlangıcı ile ölüm arasında bir süreç olduğunu ve ölüm vakalarının yaşanmamasını temenni etti. Kenelere karşı alınabilecek basit önlemlerin hastalıktan korunmada etkili olduğunu belirtti ve halkı bu konuda bilinçlendirme çağrısı yaptı.

Kaynak: ANADOLU AJANSI

Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.