“Kentsel Kıyı Ekosistemlerinin Doğa Temellı Çözümlerle Restorasyonu” çalıştayı düzenlendi

Mersin Büyükşehir Belediyesi, Çevre Koruma ve Kontrol Dairesi ile Dış İlişkiler Şube Müdürlüğü tarafından iç ve dış paydaşların katkılarıyla “Kentsel Kıyı Ekosistemlerinin Doğa Temelli Çözümlerle Restorasyonu” çalıştayını düzenledi.

“Kentsel Kıyı Ekosistemlerinin Doğa Temellı Çözümlerle Restorasyonu” çalıştayı düzenlendi
Yayınlama: 20.04.2024
A+
A-

Derya ÖZGÜR/ÖZEL HABER

Çalıştaya MESKİ, ODTÜ Deniz Bilimleri Enstitüsü, Mersin Deniz Ticaret Odası, Mersin Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesi, MedCities ve Türkiye Akdeniz Hub’ından temsilciler katıldı. Temsilciler, deniz ekosisteminin korunması için gereken uygulamaları ele alarak, her geçen gün daha da bozulan ve tehdit altında olan deniz ekosistemini restore etme konusundaki çözüm önerilerini tartıştılar.

Çalıştayda, daha temiz ve sürdürülebilir bir deniz ve kıyı ekosisteminin oluşturulması için yapılması gereken çalışmalar ve projeler üzerine bilgi paylaşımı yapıldı. Katılımcılar, çalıştayın sonunda merkez sahilinde kıyı ekosistemine dair gözlem yapmak için saha çalışması gerçekleştirdiler. 

Büyükşehir Belediye Başkan Danışmanı İbrahim Evrim’in açılış konuşmasını yaptığı çalıştay, 2 oturum halinde gerçekleştirildi.

İlk oturum, Büyükşehir Belediyesi İklim Değişikliği ve Sıfır Atık Dairesi Başkanı Dr. Kemal Zorlu’nun moderatörlüğünde gerçekleşti. ODTÜ Deniz Bilimleri Enstitüsü, Mersin Deniz Ticaret Odası ve Mersin Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesi’nden temsilcilerin yer aldığı bu oturumda, deniz ekosisteminin korunmasına yönelik çözüm önerileri ele alındı.

Dr. Öğr. Üyesi Devrim Tezcan, ‘Deniz Alan Planlaması ve Çözüm Önerileri’ni sunarken, Dr. Öğretim Üyesi Korhan Özkan ‘Kıyı Ekosistem Restorasyonu’nu ele aldı. Mersin Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesi’nden Prof. Dr. Deniz Ayaş, ‘Mediterranizasyondan Tropikalizasyona: Büyük Değişim’ konusuna değinirken, Mersin Deniz Ticaret Odası Genel Sekreteri Mesut Öztürk, ‘Mersin’de Kıyı Ekonomisine İlişkin Yürütülen Çalışmalar, Çarçur Etme, Gargur Ye Projesi’ hakkında bilgi verdi. Ayrıca, ODTÜ Deniz Bilimleri Enstitüsü’nün İspanya ortağı Instituto de Ciencias del Mar (ICM) bünyesinde çalışan Dr. Vanessa Sarah Salovo da çevrim içi platform aracılığıyla sürdürülebilir bir çevre deniz ekosisteminin korunması hakkında bilgi paylaştı.İkinci oturumda ise, Mersin Kent Konseyi Başkanı Ayferi Tuğcu’nun moderatörlüğünde gerçekleşti. Bu oturumda, Çevre Koruma ve Kontrol Dairesi Başkanı Dr. Bülent Halisdemir ve MESKİ Arıtma Tesisleri Daire Başkanı Dr. Emel Deniz Avcı, deniz kirliliğinin önlenmesi ve ortadan kaldırılması için yürütülen çalışmaları anlattılar. ODTÜ Deniz Bilimleri Enstitüsü’nden Doç. Dr. Koray Özhan ise ‘Temiz Denizler Hedefine Yönelik İyi Uygulamalar’ı sunarken, İspanya ortağı Instituto de Ciencias del Mar (ICM) bünyesinde Çevre Eğitmeni ve Oşinograf olarak çalışan Berta Companys Oliva, deniz ve kıyı ekosistemlerindeki biyoçeşitliliğin incelenmesi ve deniz canlılarının tanınması amacıyla hayata geçirilen MINKA uygulaması hakkında bilgi verdi.

Çalıştayın sonunda katılımcılar, merkez sahilinde deniz ve kıyı ekosistemini incelemek ve gözlem yapmak üzere saha çalışması gerçekleştirdiler.

 

 

 

Kaynak: HABER MERKEZİ

Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.