İhracatımız artıyor…

Türkiye’nin kalkınmasında, insanımızın refah ve mutluluğunun artmasında ihracat hiç şüphe yok ki olmazsa olmazımız. İhracat hem firmalarımızın ürün ve hizmet kalitesini artırmak hem de ülkemize döviz kazandırmak için oldukça önemlidir.

Yayınlama: 07.05.2024
A+
A-

Türkiye’nin kalkınmasında, insanımızın refah ve mutluluğunun artmasında ihracat hiç şüphe yok ki olmazsa olmazımız. İhracat hem firmalarımızın ürün ve hizmet kalitesini artırmak hem de ülkemize döviz kazandırmak için oldukça önemlidir.

Türkiye, 2023 yılında 255,8 milyar dolar ile ihracat rekorunu tazeledi. İhracatta kg değerini 1,6 dolara yükselten ülkemizin küresel ihracattan aldığı payı ise yüzde 1,06 düzeyinde gerçekleşti. Bu yılın ilk 4 aylık rakamlarına baktığımızda, ihracatımızın geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 2,7 artarak 82 milyar 873 milyon dolara ulaştığını görüyoruz. Aynı dönemde ithalatımız ise yüzde 8,9 oranında azalarak 113 milyar 117 milyon dolar olarak kayıtlara geçti. Nisan ayında ihracatın ithalatı karşılama oranı yüzde 66,1 iken enerji ve altın kalemleri hariç bu oranının yüzde 77,4’e çıktığını görüyoruz. Yani ihracat ile kazandığımız milyarlarca doları enerji ithalatına harcıyoruz.

Türkiye fosil yakıtlar açısından zengin bir ülke değil ama yenilenebilir enerji kaynakları açısından ise ihtiyacının çok daha fazlasını üretebilecek potansiyele sahip. Bu kaynaklardan yeterince yararlanabilirsek hem ülke olarak dışa bağımlılığımız azalacak hem de fosil kaynaklar için ödediğimiz milyarlarca dolar ülkemizde kalacaktır. Gelişen teknoloji ile yenilenebilir enerji kaynaklarından üretilen enerjinin depolanarak ihtiyaç duyulduğu zamanda tüketilebilmesi dışa bağımlılığımızı ortadan kaldırmanın yanında, aynı zamanda bu enerjinin ihraç edilerek yeni gelirler elde edilmesini de mümkün kılacaktır. Burada en önemli konulardan biri yenilenebilir enerji kaynaklarından enerji elde etmek için kullanılacak donanım ve yazılımların mümkün olduğunca yerli ve millî imkânlarla karşılanmasıdır. 

İhracatta diğer önemli bir konu ise katma değerli ihracat. Bu alanda henüz istenen seviyede olduğumuzu söylememiz mümkün değil. Son yıllarda gerçekleştirilen atılımları göz ardı etmeden, katma değerli ihracatın yolunun firmalarımızın AR-GE yatırımlarını artırmasından geçtiğini ve devletimizin bu alana daha çok destek vermesinden geçtiğini söylememiz lazım.

 

Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.