Cildiniz kalınlaşıyorsa; dikkat edin!

İç Hastalıkları Uzmanı Dr. Burak Can, iyotun yaşam için temel bir element olduğunu belirterek, iyot eksikliği olarak nitelendirilen hipotiroidide halsizlik, cilt kuruluğu, saç dökülmesi, ciltte kalınlaşma, kabızlık, soğuğa tahammülsüzlük, adet düzensizlikleri, saç ve tırnaklarda kırılma, kilo artışı, ödem, unutkanlık, konsantrasyon güçlüğü, depresyon ve duygu durumunda dalgalanmalar yaşanabileceğini söyledi.

Cildiniz kalınlaşıyorsa; dikkat edin!
Yayınlama: 29.04.2024
A+
A-

ZİYA İPEK- ÖZEL HABER 

Can, yaptığı açıklamada, dünya nüfusunun yaklaşık yüzde 30’unun iyottan fakir bölgelerde yaşadığını, bu bölgelerde yaşayanlara iyot takviyesi yapılmaması halinde iyot eksikliğine bağlı bozuklukların ortaya çıkacağını bildirdi. İyot eksikliğinde kısırlık (infertilite), çocuk düşürme, çocukta doğumsal bozukluklar (konjenital anomali) gelişebildiğini, ayrıca iyot eksikliğine bağlı hipotiroidi gelişen hastalarda hipotiroidiye bağlı şikayetler olacağını aktaran Can, tiroid hormonlarının anne karnındaki bebeğin beyin gelişimi için çok önemli olduğunu vurguladı. Orta derecede iyot eksikliği olan annelerin  çocuklarında düşük IQ görüldüğünü ifade eden Can, ağır iyot eksikliği olan annelerin çocuklarında ise kretenizm denen zekâ geriliği yanında ek bozuklukların eşlik ettiği tablonun ortaya çıkabildiğini, dünyada önlenebilir zekâ geriliğinin en önemli nedeninin iyot eksikliği olduğunu kaydetti.

Can, konuyla ilgili şunları kaydetti:

İyot eksikliği nasıl saptanır?

İyot eksikliği kişilerde değil toplumda taranmalıdır. Geniş bir nüfusta idrar iyot miktarı ölçülmesi en uygun yöntemdir. Toplum taramalarında (en az 500 kişiden oluşan) rastgele alınan tek bir idrar iyot örneği yeterli olabilmektedir.  Bireysel olarak kişinin iyot durumunu tespit etmek için ise birden fazla (farklı günlerde alınan 12 veya daha fazla) idrar iyot örneğine ihtiyaç duyulmaktadır. Gebelerde idrar iyot miktarı

Kaynak: HABER MERKEZİ

Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.