25 NİSAN 2024
BIST 100 9.716,77 % -0,05
DOLAR 32,499 % -0,13
EURO 34,943 % 0,33
ALTIN GR. 2.431,77 % 0,35
BRENT 87,350 % 0,17
BTC 64.063,80 % 0,01
Haber Giriş: 18.11.2021 - 09:21 | Son Güncelleme: 18.11.2021 - 09:30

4 doğru, güneşe yatırımı kazanca dönüştürüyor

IDS Enerji Genel Müdürü Selim Çelik çeyrek asır elektrik üretecek güneş enerjisi santralleri için doğru proje, doğru mühendislik, doğru ürün seçimi ve doğru montajla kurulum sağladıklarını vurguladı.

4 doğru, güneşe yatırımı kazanca dönüştürüyor

IDS Enerji Genel Müdürü Selim Çelik çeyrek asır elektrik üretecek güneş enerjisi santralleri için doğru proje, doğru mühendislik, doğru ürün seçimi ve doğru montajla kurulum sağladıklarını vurguladı.

Yenilenebilir enerji ve enerji verimliliği ekseninde Türkiye’nin dört bir yanındaki
sanayi kuruluşlarına fotovoltaik güneş enerjisi sistemleri ve çatı uygulamalarıyla köklü çözümler sunan IDS Enerji Genel Müdürü Selim Çelik, yatırımlarda mühendislik, tedarik, montaj ve test aşamalarının kritik önem taşıdığını belirtti. Coğrafi konum itibariyle ortalama 200 günü güneşli geçen Türkiye'de yıllık güneş enerjisi potansiyelinin 380 milyar kilovatsaat (kWh) düzeyinde bulunduğunu kaydeden Elektrik-Elektronik Mühendisi Selim Çelik, “Ortalama 25 yıl süreyle elektrik enerjisi üretecek, ortalama 4-5 yıllık süreçte kendini amorti edecek güneş enerjisi santrallerinin doğru proje, doğru mühendislik, doğru ürün seçimi ve doğru montajla kurulmasını sağlıyoruz. Bu ilkelerimizle gerçekleştirdiğimiz uygulamalarla sistemin sorunsuz işletilmesini ve yatırımın kazanca dönüşmesini sağlıyoruz.” dedi.

"Anahtar teslim güneş enerji santralleri kuruyoruz"

2017 yılında Adana merkezli olarak faaliyete başlayan IDS Enerji'nin yenilenebilir kanaklarla enerji maliyetlerini azaltmayı hedefleyen sanayi tesislerinde 'anahtar teslim’ güneş enerjisi santralleri kurduğunu, proje hazırlarken mevzuata ve güncel yönetmeliklere uygun şekilde işletmelerin fayda-kazanç analizlerini yaptıklarını, elde edilen verileri değerlendirerek oluşturdukları planlamaların her aşamasında yatırımcılarla bilgi paylaşımında bulunduklarını kaydeden Selim Çelik, isabetli fizibilite ve öngörüler sayesinde yenilenebilir enerji dönüşümünde en doğru çözümleri ortaya çıkardıklarını söyledi. Güneş enerjisinden elektrik üretmek için gereken bileşenlerin ve kullanıma hazır sistemlerin sağlayıcısı olarak ‘Güneşimiz Enerjimiz Olsun’ sloganıyla ilerlediklerini belirten Selim Çelik, “Proje sürecine uygun arazinin veya çatının etüdü ile başlıyoruz. Doğru ürün ve ekipman seçilmesi, kurulumu, test edilmesi, devreye alınması ve kabul işlemlerinin yapılması dahil olmak üzere tüm aşamalarda hizmet veriyoruz. Ayrıca bu süreçte gerekli trafo merkezi, dağıtım merkezi tasarımı ve kurulumu ile teknik ve ekonomik fizibilite çalışmalarını firmamız kendi bünyesindeki uzman personeliyle çözebiliyor. Firmamız, projeleri tamamlamakla kalmayıp işletme, arıza giderimi ve bakım
aşamalarının sorumluluğunu da üstlenerek sürdürülebilirliği en üst düzeyde tutuyor.” diye konuştu.

"Yatırımın çeyrek asırlık faydası ön planda tutulmalı"

Enerji şirketlerinin güneş enerjisine dönük arazi tipi yatırımlarının yanı sıra tekstil, plastik, kağıt, tarım işletmeleri ve tarımsal ürün işleme tesislerinin çatılarını güneş panelleriyle donatıp yenilenebilir temiz enerjiyle buluşturduklarını vurgulayan Selim Çelik, kurulum hizmetlerinin yanında sistemin işletme sürecinde de müşterilerin yanında olmaya devam ettiklerini ifade etti.

Enerji fiyatlarının sürekli arttığı süreçte sanayi işletmelerinin hem maliyetlerini azaltmak hem de yeşil dönüşüm adımlarını hızlandırmak için yenilenebilir
enerji kaynaklarını destekleme mekanizmasından yararlanarak güneş enerjisi santrallerine daha uygun şartlarda sahip olabileceğini dile getiren Selim Çelik, şunları söyledi: “Teknoloji çok hızlı gelişiyor. Her yıl verimliliği daha yüksek güneş enerjisi sistemleri üretiliyor. Yenilenebilir enerji yatırımlarında en son teknolojiyi kullanmak isteyen sanayiciler ‘Daha verimlisi piyasaya çıktığında benim fabrikamın çatısı 3-5 sene sonra panel çöplüğüne mi dönecek?’ diye düşüncelere kapılıp, yatırımlarını erteleyebiliyor. Ancak gecikilen her yıl enerji tüketim maliyetlerinin artmasına, kurulum maliyetlerinin yükselmesine neden oluyor. Söz konusu yatırımların çeyrek asırlık faydasının ön planda tutulması ve teknolojik gelişimin sürekli olduğu gerçeğinin gözardı edilmemesi gerekiyor. Biz IDS Enerji olarak çözüm ortağı olduğumuz üretim tesislerinde güneş enerji santrallerinin kurulumunda en güncel teknolojiyi ve uygun altyapıyı kullanırken ihtiyaç duyulacak yedek malzemeyi de yeterli miktarda depoluyoruz. Teknik bakım ve temizlik hizmetini de iki yıl boyunca garanti kapsamında yürütüyoruz. Böylece sistemin düzgün ve istenen parametrelerde çalışmasını sağlıyoruz.” diye konuştu.

"Panel temizliği enerji verimliliğinde önemli etken"

Elektrik üretmeye başlayan güneş enerji santrallerinde panel temizliğinin de verimlilikte önemli etken olduğunu kaydeden Selim Çelik, “9 yıllık tecrübemizin
ışığında kurulumunu gerçekleştirdiğimiz güneş enerjisi santrallerinde panel kirliliğinin yüzde 5 ile yüzde 33 oranında enerji üretimine etki ettiğini gördük. Ana yola yakın olan veya tarımsal ürün işleyen tesislerde çatıdaki paneller tozlanmadan daha çabuk etkileniyor. Demir çelik tesislerinde de benzer kirlilik yaygın şekilde oluşuyor. Böyle işletmelerde yıkama sayısını iki kat daha fazla tutmak gerekiyor. Panellerin yıkanması devamlılık isteyen bir durum, çünkü ciddi oranlarda enerji kaybı ve mağduriyetlere neden oluyor. Müşterilerimize panel temizliğine dikkat etmelerini önemle öneriyoruz. Ayrıca doğal afetler ve şiddetli dolu yağışlarına karşı panellerin sigorta kapsamına alınmasının da uygun olacağını tavsiye ediyoruz. IDS Enerji olarak projelerimizde globalde belli sertifikalara sahip, dayanımları test edilmiş, 25-30 yıllık yıpranma simülasyonları yapılmış, sigortalı olan panelleri kullanıyoruz. Müşterimizi hiçbir zaman yalnız bırakmıyoruz. Garanti kapsamı dışında olan işler konusunda da her türlü çözümü üretiyoruz.” dedi.


YORUMLAR

4 doğru, güneşe yatırımı kazanca dönüştürüyor
haberine yorum yapın
0 YORUM